Wpisz kod
Wyszukiwarka
Koszyk jest pusty.

Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook

CENA NEXTO

Elena Kostioukovitch  

29.07.2020

29.07.2020

polski

600

Wydawnictwo Albatros

978-83-8215-145-9

Ocena: 5 (1 oceniający) Oceń produkt

  • PDF

Opis

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.

Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.

Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.

To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!

Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.

Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.

Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - ebook

54,00 zł 60,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,00 zł

Cena Klubowicza Nexto Premium?

36,00 zł 60,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,00 zł
i
Ładowanie rekomendacji…

Opinie o produkcie

Ocena: 5 (1 oceniający)

1 - 1 z 1 opinii

  • Ocena:5
    Alek/2021-09-20

    Opowiada autorka w tej opasłej książce o kuchni i kulturze Włoch. Nie znajdziemy w niej wielu przepisów, za to wiele fascynujących opowieści o tym jak tworzyła się kuchnia w różnych regionach Italii, o typowych potrawach regionalnych, o związanej z nimi kulturze. Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, również dla wszystkich miłośników pięknej Italii. 

1 - 1 z 1 opinii