Psychoskok
Liczba pozycji: 190
W szponach – ebook
Wacław Sieroszewski
Powieść "W szponach" Wacława Sieroszewskiego została wydana w serii książek "Dzieła Zbiorowe".Data dostępności:
Data publikacji:
Matejko – ebook
Stanisław Witkiewicz
Krytyczna monografia malarstwa Jana Matejki napisana przez Stanisława Witkiewicza, polskiego malarza, architekta, pisarza i teoretyka sztuki.Data dostępności:
Data publikacji:
Nalewki i likiery – ebook
Pani Elżbieta
Babki i prababki nasze, rozporządzając liczną służbą i obszernymi piwnicami, miały różne sekrety przyrządzania wybornych domowych wódek, nalewek i likierów. Owe sekrety i przepisy przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie, nieraz zazdrośnie strzeżone i przekazywane dopiero w testamencie jakiejś ukochanej wnuczce, lub siostrzenicy. Wiem, na przykład, o pewnym przepisie krupniku litewskiego, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Apetyt na Meksyk – ebook
Magdalena Keller-Bigda
Poznaj przepisy na najlepsze dania kuchni meksykańskiej - tacos, guacamole, chili con carne, empanadas, burritos, faszerowane papryki, tortilla, chilaquiles i - oczywiście - margarita. Ponadto przepisy na całą gamę sosów: czerwony, zielony, salsa pico de gallo… Nie brak i deserów kuchni meksykańskiej: słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas), chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan),...Data dostępności:
Data publikacji:
Serniki słodkie i wytrawne – ebook
Renata Czelny-Kawa
" „Serniki słodkie i wytrawne” Renaty Czelny-Kawa to książka kulinarna. Znajdziemy tu całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka - od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach - raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim...Data dostępności:
Data publikacji:
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Jaja są nietylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materjałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennem pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
Na normandzkim brzegu – ebook
Maria Konopnicka
Zbiór nowel Marii Konopnickiej przedstawiające społeczeństwo normandzkie, ich obyczaje i wierzenia, a w szczególności sylwetki kobiet, które odpowiadają za dom i rodzinę.Data dostępności:
Data publikacji:
Zamorski djabeł – ebook
Wacław Sieroszewski
Bohaterem utworu jest potomek zesłańców, którzy po udziale w powstaniu styczniowym, znaleźli się na Syberii. Akcja toczy się w latach 80 XIX wieku, a jej tematem jest ekspedycja przez Chiny do Pekinu.Data dostępności:
Data publikacji:
Latarnia czarnoxięzka – ebook
Kraszewski Józef Ignacy
Latarnia czarnoxięzka, jak sam tytuł wskazuje, miała być w myśli autora wiernym obrazem Wołynia około roku 1842. Celem jej było typy wybitniejsze, stosunki miejscowe, życie i prądy odwzorować wiernie, nie schodząc nigdy do fotografii żywych wzorów i unikajac osobistości.Data dostępności:
Data publikacji: