Psychoskok
Liczba pozycji: 9
Nalewki i likiery – ebook
Pani Elżbieta
Babki i prababki nasze, rozporządzając liczną służbą i obszernymi piwnicami, miały różne sekrety przyrządzania wybornych domowych wódek, nalewek i likierów. Owe sekrety i przepisy przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie, nieraz zazdrośnie strzeżone i przekazywane dopiero w testamencie jakiejś ukochanej wnuczce, lub siostrzenicy. Wiem, na przykład, o pewnym przepisie krupniku litewskiego, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Noc inna niż wszystkie – audiobook
Robert Fujak
Miał zaledwie dwadzieścia lat, kiedy został wdowcem. Jego żona została porwana przez nieznanych sprawców, którzy zażądali okupu za życie młodej kobiety. Mateusz postanowił, że nie zapłaci złoczyńcom, a żonę uwolni na własną rękę. Był przekonany, że nie może pozwolić, żeby ktoś szantażował go przez całe życie. Jednak gangsterzy okazali się bezwzględnymi ludźmi. Po dotarciu do opuszczonego magazynu,...Data dostępności:
Data publikacji:
Apetyt na Meksyk – ebook
Magdalena Keller-Bigda
Poznaj przepisy na najlepsze dania kuchni meksykańskiej - tacos, guacamole, chili con carne, empanadas, burritos, faszerowane papryki, tortilla, chilaquiles i - oczywiście - margarita. Ponadto przepisy na całą gamę sosów: czerwony, zielony, salsa pico de gallo… Nie brak i deserów kuchni meksykańskiej: słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas), chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan),...Data dostępności:
Data publikacji:
Maralunga – audiobook
Flou Taker
Mati jest projektantką po Uczelni Artystycznej. Jej życie jest zwyczajne. Mieszka w domu pozostawionym przez ojca, pracuje. Pewnego dnia dostaje telefon od Alexa, dziennikarza, którego spotkała przed laty na jednym z plenerów. Zachwycił się wtedy jej fotografiami, za które dostała spore wynagrodzenie. Widzieli się krótko, ale coś między nimi zaiskrzyło. Tym razem ograniczeni czasem piszą wspólnie...Data dostępności:
Data publikacji:
Serniki słodkie i wytrawne – ebook
Renata Czelny-Kawa
" „Serniki słodkie i wytrawne” Renaty Czelny-Kawa to książka kulinarna. Znajdziemy tu całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka - od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach - raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim...Data dostępności:
Data publikacji:
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Jaja są nietylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materjałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennem pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa...Data dostępności:
Data publikacji:
Przewodnik po zaświatach - co powinieneś wiedzieć, zanim odejdziesz – audiobook
Marek Szwedowski
Przewodnik po zaświatach Marka Szwedowskiego to dzieło niesamowite. Autor - będący medium - uprzedza nas, co zobaczymy, kiedy przejdziemy na drugą stronę, ale też uczy, co powinniśmy tutaj, na Ziemi zrobić, aby po śmierci było nam tam lepiej. W relacjach rodzinnych na ogół nie poruszamy tematu śmierci dopóki ktoś z bliskich nie umrze. Chociaż jest ona nieodłącznym elementem naszej egzystencji, jednak...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
" Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety . „ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...Data dostępności:
Data publikacji: