chleb
Liczba pozycji: 24
Chleb. Domowa piekarnia – ebook
Piotr Kucharski
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. "Chleb. Domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak upiec chleb – ebook
Gabriela Jasińska
Jak upiec chleb, 20 przepisów, poradnik — to książka idealna zarówno dla osób, które dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba, ale także, jak i dla osób, które mają pewne doświadczenie w tej kwestii. Poradnik ten zawiera dużo, cennych wskazówek zdecydowanie ułatwiających pieczenie chleba oraz 20 gotowych przepisów. Znajdują się tu przepisy z wykorzystaniem drożdży świeżych, suszonych,...Data dostępności:
Data publikacji:
Polski chleb i polscy piekarze – ebook
Władysław Krajewski
Publikacja pt. „Polski chleb i polscy piekarze” ma — według zamysłu autora — charakter „czytadła”. Jest zbiorem informacji pochodzących z różnych źródeł o polskim chlebie i jego rodzajach, polskich piekarzach i piekarniach, świętach i targach chleba, fundacjach i muzeach chleba, miejscu chleba w życiu społecznym, naszym języku i literaturze, a także o polskim chlebie za granicą; na końcu znajdują się...Data dostępności:
Data publikacji:
Chleb i proch. Wędrówka przez góry Gruzji – ebook
Tony Anderson
W lecie 1998 roku Tony Anderson wyruszył w góry Gruzji, by dotrzeć do zapomnianych i niedostępnych plemion – Chewsurów, Tuszynów, Raczów, Megrelów i Swanów. Intrygowały go dawne wierzenia i obyczaje, doskonale zachowane mimo wieloletniej niszczącej polityki władz komunistycznych oraz zawirowań i niepokojów politycznych po upadku Związku Radzieckiego. Ale Chleb i proch to nie tylko relacja z niezwykłej...Data dostępności:
Data publikacji:
Pyszne potrawy nie tylko od święta, z kuchni polskiej i węgierskiej – ebook
Maria Oleksy-Kaszanits
Coś dla smakoszy i nie tylko! Książka zawiera najlepsze przepisy na dania z polskiej i węgierskiej kuchni, które królują w domu autorki na co dzień. Znajdziesz tu autorskie recepty m.in na chleb, bułki i ciasta oraz tradycyjne potrawy obu narodów, częściowo zmodyfikowane przez autorkę. Kuchnia, którą proponuje jest wykwintna, bardzo smaczna i profesjonalna. Każdy znajdzie w niej coś wybornego dla ...Data dostępności:
Data publikacji:
Mąka i woda – ebook
Sabina Francuz
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę...Data dostępności:
Data publikacji:
Pamiętniki z pobytu na Syberii, część II – ebook
Rufin Piotrowski
Część II Rufin Piotrowski, zesłany na Syberię za zorganizowanie antycarskiej konspiracji w Kamieńcu Podolskim, szesnaście miesięcy zbierał żywność, suszył chleb na suchary, rysował mapy i oszczędzał pieniądze. Wreszcie, w lutym 1846 roku, uciekł z niewoli i ruszył w najdłuższą podróż swojego życia. Pamiętniki… ukazują tę niezwykłą drogę, ale także codzienność życia na zesłaniu, ponadto...Data dostępności:
Data publikacji:
Dzienniki kołymskie – ebook
Jacek Hugo-Bader
"Jadę na Kołymę, żeby zobaczyć, jak się żyje w takim miejscu, na takim cmentarzu. Najdłuższym. Można się tu kochać, śmiać, krzyczeć z radości? A jak tu się płacze, płodzi i wychowuje dzieci, zarabia, pije wódkę, umiera? O tym chcę pisać. I o tym, co tu jedzą, jak płuczą złoto, pieką chleb, modlą się, leczą, marzą, walczą, tłuką po mordach… Gdy ląduję, w aeroporcie pod Magadanem czytam wielki napis:...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak dzikich roślin – ebook
Machałek Patrycja
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają DZIKIE ROŚLINY będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury. Dzięki tej książce przygotujesz: · drożdżowy chleb orkiszowy na liściach łopianu · marmoladę z dzikiej forsycji · surówkę z liśćmi...Data dostępności:
Data publikacji:
Wysokobłonnikowa dieta ketogeniczna – ebook
Naomi Whittel
Wysokobłonnikowa dieta ketogeniczna, którą poznasz dzięki tej książce, podpowie ci, jak szybko schudnąć i zadbać o naturalne probiotyki wzbogacające mikrobiom. Autorka, specjalistka z zakresu terapii naturalnych i zdrowego odżywiania, przedstawia przykładowe menu i przepisy, które zapewnią skuteczne odchudzanie i wzmocnienie układu trawiennego. Zachwycisz się w swojej kuchni smakiem Cynamonowego puddingu...Data dostępności:
Data publikacji: