czy
Liczba pozycji: 27
Potrawy z pasją… – ebook
Elżbieta Biała
Książka zawiera mnóstwo przepisów, z których przygotujesz wykwintny obiad czy kolację zwieńczoną deserem. Autorka zabiera nas w magiczny świat smaków i aromatów przyprawionych ziołami i… odrobiną miłościData dostępności:
Data publikacji:
Jakość w gastronomii – ebook
Marcin Bill
Jakość w gastronomii odgrywa istotną rolę. Chcemy zjeść dobrze i smacznie ale mało kto pamięta, że restauracja czy kebab muszą również wdrażać systemy zarządzania jakością, które niewiele mają wspólnego z przygotowaniem jedzenia w domu. To systematyczne, oparte na wiedzy naukowej działania, w wyniku których nasz burger jest nie tylko smaczny i bezpieczny dla naszego podniebienia ale także spełnia wszystkie...Data dostępności:
Data publikacji:
Dieta SIRT na cztery pory roku – ebook
Agata Lewandowska
Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą. Dieta SIRT stała się słynna na całym świecie po tym, jak brytyjska piosenkarka Adele schudła ponad 40 kilogramów, jedząc posiłki oparte na założeniach tej diety. Jej spektakularna przemiana zainspirowała wiele osób do zawalczenia o zgrabną sylwetkę i zdrowie. Dieta SIRT opiera się na...Data dostępności:
Data publikacji:
Polskie jabłka – ebook
Jan Szmyd
Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach? „Cudze chwalicie, swego nie znacie” - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Domowy wyrób win – ebook
Tadeusz Woźniak
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre ). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi...Data dostępności:
Data publikacji:
Fuckin' Herring Dealers – ebook
Marcin Duda Maciej Nawrocki
Fuckin' Herring Dealers to 25 przepisów i opowieści o śledziach. Piszemy o śledziach na poważnie ale i z przymrużeniem oka, jednak zawsze z fantazją i smakiem. Nie boimy się eksperymentować. Pamiętamy o kulinarnych tradycjach, czarujemy nowe potrawy ale i odczarowujemy klasyki. Liczymy na to, że miło Cię zaskoczy sieladka pod szuboj, śledzie w podwędzanych pomidorach, nasze nawiązania do kuchni...Data dostępności:
Data publikacji:
Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej – ebook
Beata Cieślowska Patrycja Cieślowska
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne...Data dostępności:
Data publikacji:
Ciasta. Encyklopedia – ebook
Marta Szydłowska
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już na pewno nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych, najwyższej jakości składników. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by zaskoczyć bliskich wspaniałymi drożdżówkami, szarlotkami, zdobnymi struclami, a nawet wymyślnymi tortami. Książka Ciasta. Encyklopedia zawiera...Data dostępności:
Data publikacji:
Apetyt na Meksyk – ebook
Magdalena Keller-Bigda
Poznaj przepisy na najlepsze dania kuchni meksykańskiej - tacos, guacamole, chili con carne, empanadas, burritos, faszerowane papryki, tortilla, chilaquiles i - oczywiście - margarita. Ponadto przepisy na całą gamę sosów: czerwony, zielony, salsa pico de gallo… Nie brak i deserów kuchni meksykańskiej: słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas), chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan),...Data dostępności:
Data publikacji:
Europa na winnych szlakach – ebook
Tomasz Prange-Barczyński
Tomek wie o winie wszystko. Pisze o nim tak, jak lubię. Kojarzy je z ludźmi, którzy je tworzą, i miejscem, z którego pochodzi. Jego opowieści sprawiają, że chce się tam być. I że chce się żyć niepośpiesznie i zmysłowo. Marek Kondrat Moja rodzina produkuje wino w Toskanii od pięciuset lat. Ja piję wino od prawie pięćdziesięciu. Nadal nie potrafię mówić o nim z taką wiedzą i pasją, jak Tomasz Prange-Barczyński. ...Data dostępności:
Data publikacji: