food
Liczba pozycji: 62
Zwierz Alpuhary – ebook
Jan Hartman
Oddajemy w Państwa ręce wybór najlepszych felietonów i tekstów blogowych kontrowersyjnego filozofa z Krakowa. Teksty ukazywały się w tygodniku POLITYKA i na blogu Loose Blues. Jana Hartmana zapiski nieodpowiedzialne w latach 2012-2017. „Kiedy przed kilkoma laty profesor Hartman zaczynał pisać regularnie felietony do POLITYKI, uprzedził, że będzie w swoje teksty wplątywał akademicką wiedzę filozofa...Data dostępności:
Data publikacji:
The Croquet Player – ebook
Herbert George Wells
A soul-corrupting evil invades the remote English village of Cainsmarsh, infesting the minds of the local residents. Dark events are plaguing its people. An elderly woman stiffens in dread at her own shadow; a terrified farmer murders a scarecrow; food prepared by others is eyed with suspicion; family pets are bludgeoned to death; loving couples are devoured by rage and violence. People are becoming...Data dostępności:
Data publikacji:
Folklore in the Digital Age: Collected Essays. Foreword by Andy Ross – ebook
Violetta Krawczyk-Wasilewska
Online and digital cultures are among the most personally gripping effects of globalisation in our increasingly networked world. While global multimedia culture may seem to endanger traditional folklore, there is no doubt that it creates new folklore as well. Folklore in the Digital Age vividly illustrates the range of e-folklore studies in updated papers and essays from the author’s 21st-century...Data dostępności:
Data publikacji:
Overlord - poradnik do gry – ebook
Leniwce Ninja
Poradnik do gry Overlord zawiera szczegółowy opis wszystkich misji. Nie tylko dowiesz się z niego, jak krok po kroku przebrnąć przez kolejne zadania, ale także poznasz szczegółowe opisy taktyk pokonania każdego groźniejszego przeciwka. Overlord - poradnik do gry zawiera poszukiwane przez graczy tematy i lokacje jak m.in. Porady dla najgorszych [Solucja] Retrieve the Blue Minion Hive [Solucja] Tutorial...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima – ebook
Marcin Molik
Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat teraz do zaoferowania. Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food - trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące...Data dostępności:
Data publikacji:
Igrając z ogniem – ebook
L.J. Shen
Bolesna, emocjonująca historia miłosna o prawdzie, która łączy… i sekretach, które mogą rozdzielić. Ona jest dziwną dziewczyną z food trucka. On tajemniczym chłopakiem biorącym udział w nielegalnych walkach, który pewnego dnia wparował na motocyklu do jej spokojnego teksańskiego miasteczka i od tej chwili nieprzerwanie sieje spustoszenie. Ona jest niewidzialna dla świata. On jest ulubieńcem...Data dostępności:
Data publikacji:
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia – ebook
Bee Wilson
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tell Arbid – ebook
Anna Smogorzewska
Przedstawione w publikacji wyniki badań archeologicznych w jednej z dzielnic mieszkalnych na stanowisku Tell Arbid dostarczyły nowych danych na temat jednego z kluczowych momentów w rozwoju Syryjskiej Dżeziry (EJZ2–EJZ3, 2550–2350 p.n.e.) – okresu transformacji społeczno-gospodarczych a jednocześnie okresu najbardziej dynamicznego w rozwoju samego stanowiska. Rezultaty badań pozwoliły na lepsze poznanie...Data dostępności:
Data publikacji:
Ogniem i dymem Placki. Grzyby. Wegeburgery. Owoce. Desery – ebook
Martin Nordin
Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru. Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu....Data dostępności:
Data publikacji:
Piąty smak – ebook
Łukasz Modelski
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich....Data dostępności:
Data publikacji: