food
Liczba pozycji: 9
Emocjonalny fast food – audiobook
Alan Wysocki
Ile zaryzykujesz, by spełnić wszystkie swoje fantazje? Kiedy jesteś menadżerem w międzynarodowej korporacji i na co dzień obracasz się w typowo męskim środowisku, pojawienie się w twojej załodze seksownej, zgrabnej kobiety może zwiastować tylko jedno – poważne kłopoty. Przez pewien czas starasz się utrzymać na wodzy swoje fantazje, ale przecież doskonale wiesz, że zakazany owoc kusi najbardziej, a...Data dostępności:
Data publikacji:
Ray Kroc i imperium McDonald’s – ebook
Justyna Jaciuk Kinga Kosecka
Ray Kroc, człowiek stojący za sukcesem sieci McDonald’s, to postać wzbudzająca skrajne emocje. Podczas gdy jedni postrzegają go jako pomocnego przedsiębiorcę, miłującego pracę i nastawionego na ciągłe parcie naprzód, drudzy zarzucają mu egoizm, makiaweliczny charakter i zadufanie. Kim naprawdę był mężczyzna, dzięki któremu nazwa małego baru z San Bernardino znana jest dziś na całym świecie, a liczba...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierz Alpuhary – ebook
Jan Hartman
Oddajemy w Państwa ręce wybór najlepszych felietonów i tekstów blogowych kontrowersyjnego filozofa z Krakowa. Teksty ukazywały się w tygodniku POLITYKA i na blogu Loose Blues. Jana Hartmana zapiski nieodpowiedzialne w latach 2012-2017. „Kiedy przed kilkoma laty profesor Hartman zaczynał pisać regularnie felietony do POLITYKI, uprzedził, że będzie w swoje teksty wplątywał akademicką wiedzę filozofa...Data dostępności:
Data publikacji:
Piąty smak – ebook
Łukasz Modelski
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich....Data dostępności:
Data publikacji:
Chop Suey Nation – audiobook
Ann Hui
In 2016, Globe and Mail reporter Ann Hui drove across Canada, from Victoria to Fogo Island, to write about small-town Chinese restaurants and the families who run them. It was only after the story was published that she discovered her own family could have been included - her parents had run their own Chinese restaurant, The Legion Cafe, before she was born. This discovery, and the realization that...Data dostępności:
Data publikacji:
Podano do stołu – ebook
Tim Spector
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. W książce Podano do stołu analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami...Data dostępności:
Data publikacji:
Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu – ebook
Nicola Temple
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające,...Data dostępności:
Data publikacji:
Z Polski do Danii – ebook
Jolanta Buch Andersen
Pilotka, malarka, bizneswoman - w życiu Jolanty Buch Andersen słowo „nuda” nie pojawia się zbyt często. Ale początek nie był prosty. Pół roku po jej narodzinach rozpętała się II wojna światowa, a rodzice, bogaci ziemianie, byli prześladowani najpierw przez reżim hitlerowski, a potem stalinowski. Mimo to już jako dziewczynka zaczęła osiągać sukcesy: była finalistką mistrzostw Polski w pływaniu...Data dostępności:
Data publikacji:
Detroit – ebook
Charlie LeDuff
Detroit – niegdyś w amerykańskiej awangardzie, słynące z wielkiego przemysłu, nowatorskich rozwiązań, śmiałych biznesmenów i znanych na całym świecie samochodów – dziś jest stolicą bezrobocia, nędzy i przestępczości. Charlie LeDuff, zdobywca Nagrody Pulitzera, porzuca pracę w „New York Timesie” i wraca do miasta, w którym się urodził. Puka do drzwi wpływowych polityków, wędruje przez squaty, rozmawia...Data dostępności:
Data publikacji: