fotografii
Liczba pozycji: 9
Kalejdoskop 06/2023 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
OBLICZA FOTOGRAFII Fotografia w stopniu dotąd niespotykanym stała się powszechnym nośnikiem informacji i środkiem wyrazu. Dramatyczne obrazy wojny nigdy nie były tak dosadne i wszechobecne w przestrzeni publicznej jak te docierające do nas z Ukrainy, rejestrowane przez sprawców, ofiary, uczestników i świadków, czasem przez zawodowych fotoreporterów. Fotografowanie to – jak mówi Grzegorz Przyborek...Data dostępności:
Data publikacji:
La Vie Magazine – e-wydanie – 1/2020
Co jest wewnątrz LAVIE? To, co w życiu jest najlepsze i gwiazdy, które nas inspirują. One dają nam powód do śmiechu, każą nam płakać, ale przede wszystkim dają nam do myślenia. Porozmawiają z nami; gotują dla nas; bawią się z nami; i pozują dla nas. Pełnia sztuki, rozrywki, architektury, designu, fotografii, mody i dobrego jedzenia tutaj i na całym świecie, na każdej stronie znajdziesz to, czego...Data dostępności:
Data publikacji:
Przegląd Humanistyczny 2020/1 (468) – eprasa
Tomasz Wójcik
Numer w całości poświęcony literaturoznawstwu. Przedmiotem refleksji autorów jest głównie literatura polska XX wieku umieszczona w różnie i szeroko rozumianych kontekstach. Z jednej strony badacze dokonują jej porównania ze zjawiskami literackimi XIX stulecia, głównie - z pisarstwem romantyków (Karol Samsel, Tomasz Barszcz), z drugiej - sytuują ją wobec dziedzin pozaliterackich: muzyki (Aleksandra...Data dostępności:
Data publikacji:
130 przepisów na sezonowe potrawy o niskim indeksie glikemicznym – ebook
Natalia Dolata
Chcesz wiedzieć, jak zdrowo gotować, aby szybko schudnąć i uniknąć chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność czy zaburzenia hormonalne? Poznaj tajemnice gotowania z sezonowych warzyw i owoców! Książka Natalii Dolaty, znanej z bestsellera Słodycze bez cukru i słodzików , to 130 inspirujących przepisów na dania o niskim indeksie glikemicznym. Odkryj wyjątkowe smaki każdej pory roku, zaczynając od...Data dostępności:
Data publikacji:
Smakowitości. Domowa Sezonowa Kuchnia Wegańska – ebook
Emilia Konkol-Pastuszak Ida Kulawik
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania - tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach. Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia. Fotografka...Data dostępności:
Data publikacji:
Dietetyk w garach, czyli z miłości do zdrowego jedzenia i pasji do gotowania – ebook
Anna Mazgaj
E-book „Dietetyk w garach” to ebook, który powstał z ogromnej miłości do zdrowego jedzenia połączonej z pasją do gotowania i fotografii kulinarnej. Jeśli lubisz szybkie, proste, ale niebanalne posiłki to ten e-book jest właśnie dla Ciebie! Co znajdziesz w środku? 55 całorocznych przepisów z łatwo dostępnych składników, w tym: 15 śniadań (8 wytrawnych i 7 słodkich) 5 zup 10 obiadów 10 kolacji...Data dostępności:
Data publikacji:
Ogniem i dymem Placki. Grzyby. Wegeburgery. Owoce. Desery – ebook
Martin Nordin
Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru. Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu....Data dostępności:
Data publikacji:
Przegląd Humanistyczny 2019/4 (467) – eprasa
Tomasz Wójcik
Składające się na zawartość numeru artykuły układają się w 3 pasma tematyczne skupione wokół zagadnień literaturoznawczych i kulturoznawczych. Pierwsze dotyczy estetyki. Omówiona została rola, jaką w obszarze poetyki i teorii sztuki pełni wywodząca się z tradycji retorycznej kategoria memoria. W kolejnym artykule, poświęconym 622 upadkom Bunga, podjęto – na tle estetyzmów: modernistycznego, nowoczesnego...Data dostępności:
Data publikacji:
Kulinarny Lublin. Gastronomia w PRL-u – ebook
Krzysztof Załuski
Rzut oka na lubelską gastronomię w okresie PRL-u, czyli od okresu tuż po wojnie do lat 80-tych XX wieku. Autor przedstawia w tej książce wiele ciekawych informacji i anegdot, a także unikalnych dokumentów dotyczących tej tematyki. Dla młodszych czytelników, nie pamiętających tamtych czasów, będzie to ciekawa lekcja historii i okazja do pogłębienia wiedzy o, modnych ostatnio, czasach PRL-u. Dla starszych...Data dostępności:
Data publikacji: