jedzenie
Liczba pozycji: 35
Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL – ebook
Monika Milewska
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia francuska – ebook
O-press
Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...Data dostępności:
Data publikacji:
Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu – ebook
Nicola Temple
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające,...Data dostępności:
Data publikacji:
Meksyk – ebook
Barbara Piotrowska
Do Meksyku zaprasza Barbara Piotrowska - wiolonczelistka, autorka bloga Polka w Meksyku, która nie bała się postawić wszystkiego na jedną kartę. Pozostawiwszy stateczne życie w Warszawie, wyruszyła za ocean, by spełnić swoje marzenie o zamieszkaniu pod palmami. W Meksyku funkcjonuje 68 rdzennych języków, jada się ponad 100 gatunków chili, a okazji do zorganizowania hucznych festiwali jest niemal dwa...Data dostępności:
Data publikacji:
Saga rodu z Lipowej: Saga rodu z Lipowej 1: Miłość i wróżby 1 – ebook
Marian Piotr Rawinis
Pierwszy tom sagi o wielopokoleniowym rodzie polskich rycerzy. Wszystko ma swój początek zimą. W wiosce panuje wielki głód. Gdy kowal Jura wraz z żoną Miłką ratują starca, ratują również siebie oraz innych. Wraz z przybyciem Mayo pojawia się jedzenie, życie i wiosna. Wioska ocalała. Jednak nikt wówczas, a zwłaszcza Jura, nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo ta wizyta odmieni ich los. Pewnego...Data dostępności:
Data publikacji:
Smak kwiatów pomarańczy – ebook
Agnieszka Drotkiewicz Tessa Capponi-Borawska
Z ilustracjami Mroux „„Smak kwiatów pomarańczy” to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia włoska – ebook
O-press
Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne - od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tajlandia. Notatki z życia i pracy – ebook
Aleksandra Tabor
Słuchając opowieści osób, które spędziły w Tajlandii urlop, wiem, że popularny obraz tego kraju ograniczający się do plaż, street foodu i prostytucji, jest krzywdzący – pisze autorka, która Tajlandię odwiedziła kilkakrotnie, zanim podjęła tam pracę w międzynarodowej firmie w Bangkoku. Wielu turystów po wakacjach w Tajlandii chce tam wrócić i zostać na dłużej, pracować i po prostu żyć. Książka pokazuje,...Data dostępności:
Data publikacji:
Sylvia Plath w Nowym Jorku – ebook
Elizabeth Winder
Sylvia Plath lubiła jedzenie, seks i fatałaszki. Wbrew krzywdzącym stereotypom – była kobietą z krwi i kości. W czerwcu 1953 roku dwudziestoletnia Plath przyjechała do Nowego Jorku i została redaktorką czasopisma o modzie „Mademoiselle”. Zamieszkała w hotelu Barbizon, chodziła na przedstawienia baletowe, na mecze bejsbolu i tańczyła w West Side Tennis Club. Miała cudownie spędzić czas. Ale to, co...Data dostępności:
Data publikacji:
Włosi – ebook
John Hooper
Dlaczego Włosi mają kilkanaście określeń na wieszak, a ani jednego na kaca? Jak to możliwe, że ten sam naród stworzył n Międzynarodowy bestseller! Jak naród, który zrodził renesans, mógł stworzyć również mafię? I dlaczego gnocchi podaje się w Rzymie głównie w czwartki? Wzniosłe i oszałamiające, fascynujące, ale zaskakujące Włochy to kraj niekończących się paradoksów i pozornie nierozwiązanych zagadek. Zabawna...Data dostępności:
Data publikacji: