kuchnia
Liczba pozycji: 32
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano – ebook
Agnieszka Jeż
"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia...Data dostępności:
Data publikacji:
Beata Szydło – ebook
Agnieszka Kuchnia - Wołosiewicz Małgorzata Jurkowska
Jednym z wydarzeń, które z całą pewnością zapisze się w historii polskiej polityki, jest dymisja Premier Beaty Szydło, Miała ona miejsce 7 grudnia 2017 roku. Zaskoczyła wielu Polaków, — nie tylko elektorat PiS, ale również pratii opozycyjnych. Burza medialna, jaka się rozpętała, była ogromna. Padały pytania o przyszłość Polski i samej Pani Szydło. W obliczu tych wydarzeń, autorki książki postanowiły...Data dostępności:
Data publikacji:
Kill Grill. O, kuchnia! – ebook
Anthony Michael Bourdain
Uczta dla entuzjastów kuchni, dobrego jedzenia i kulinarnych podróży! Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie. Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu....Data dostępności:
Data publikacji:
Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL – ebook
Monika Milewska
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia,...Data dostępności:
Data publikacji:
Awangarda między kuchnią a łazienką. Maria Pinińska-Bereś i Jerzy Bereś – ebook
Bettina Bereś
Historie opowiedziane przez Bettinę Bereś są informacjami bezcennymi, bo pochodzą bezpośrednio od córki, która była uczestniczką wielu opisanych wydarzeń. Jej subiektywne spojrzenie pozwala zajrzeć w głąb, poznać szczegóły niewidoczne dla oczu obserwatora zewnętrznego. Oprócz tego niektóre legendy związane z funkcjonowaniem Marii i Jerzego w świecie artystycznym zostają w książce zweryfikowane. Dodatkowo...Data dostępności:
Data publikacji:
Kapłony i szczeżuje – ebook
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Jarosław Dumanowski
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tak jest ,Chef! – ebook
Izabella Klebańska
Szymek kocha swoją rodzinę, mimo że nie wszystko w niej gra idealnie, ale w której gra? Kiedy okazuje się, że jego młodszy brat Zenio zaczyna poważnie chorować, Szymon nie boczy się, że cała uwaga skupia się na bracie, ale stara się myśleć optymistycznie. Szymon ma swój ukryty dar – świetnie gotuje! Kuchnia jest jego odskocznią, krainą czarów, w której tworzy niesamowite prezenty dla wszystkich,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tymczasowa – ebook
Małgorzata Hayles
Praca w domu była świadomym wyborem Marty. Inteligentna, dowcipna i wrażliwa kobieta nigdy jednak nie była typową panią domu – zbyt ceniła sobie swoją niezależność, często podejmując się różnych zleceń – tłumaczeń, tworzenia skeczy i monologów kabaretowych... W końcu kultura była jej żywiołem, a okazało się, że można na niej całkiem nieźle zarobić. Marta nie dała się zamknąć między sypialnią, kuchnią...Data dostępności:
Data publikacji:
Kill Grill. Restauracja od kuchni – ebook
Anthony Michael Bourdain
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu....Data dostępności:
Data publikacji:
Dworek pod Malwami 14 - Automobil – ebook
Marian Piotr Rawinis
Nastroje w Kalinówce polepszają się na wieść o rychłym przyjeździe Witii. Kuchnia planuje wielkie przyjęcie z piętrowym tortem i wszyscy szykują się na powitanie dawno niewidzianego chłopca. Adwokat Harasimowicz zjawia się o umówionej godzinie na dworcu, by odebrać Witię, ale nikogo nie zastaje. Mimo ustaleń z Meierbacherem chłopak nie dociera. Czy to możliwe, by stało się coś po drodze? Prawda okaże...Data dostępności:
Data publikacji: