kuchnia
Liczba pozycji: 26
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano – ebook
Agnieszka Jeż
"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia...Data dostępności:
Data publikacji:
Beata Szydło – ebook
Agnieszka Kuchnia - Wołosiewicz Małgorzata Jurkowska
Jednym z wydarzeń, które z całą pewnością zapisze się w historii polskiej polityki, jest dymisja Premier Beaty Szydło, Miała ona miejsce 7 grudnia 2017 roku. Zaskoczyła wielu Polaków, — nie tylko elektorat PiS, ale również pratii opozycyjnych. Burza medialna, jaka się rozpętała, była ogromna. Padały pytania o przyszłość Polski i samej Pani Szydło. W obliczu tych wydarzeń, autorki książki postanowiły...Data dostępności:
Data publikacji:
Kill Grill. O, kuchnia! – ebook
Anthony Michael Bourdain
Uczta dla entuzjastów kuchni, dobrego jedzenia i kulinarnych podróży! Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie. Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu....Data dostępności:
Data publikacji:
Wielka kolekcja dekoracji ciast – ebook
Alan Dunn
Ten poradnik zawiera ponad 100 zilustrowanych zdjęciami instrukcji dekorowania ciast w klasycznym stylu Alana Dunna. Krok po kroku opisuje wykonanie zachwycających tortów na różne okazje i podaje, jakie narzędzia są do tego potrzebne. Znajdziesz tu techniki i przepisy na wszelkie ciasta, bukiety i kompozycje kwiatowe – od tropikalnych i egzotycznych po urodzinowe, weselne i świąteczne. Zrealizowanie...Data dostępności:
Data publikacji:
Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL – ebook
Monika Milewska
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia,...Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas wędzonek i wyrobów domowych – ebook
Marta Szydłowska
Przygotowywanie domowych wyrobów to piękna polska tradycja kulinarna. Produkty te są naturalne, świeże i zdrowe, nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak barwniki, konserwanty i ulepszacze. Książka zawiera wiele ciekawych i sprawdzonych pomysłów na własnoręcznie wytwarzane przysmaki. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjne przepisy, jak i nowatorskie pomysły wzbogacone o nowe...Data dostępności:
Data publikacji:
Fitness Styl Życia. Dieta dla osób +20 – ebook
Adrian Garus Tomasz Garus
Temat fitnessu stał się w ostatnim czasie niezwykle frapujący dla wielu osób. Coraz więcej ludzi pragnie zmienić swój styl życia, ponieważ świadomość społeczeństwa na temat zdrowia, zwyczajów żywieniowych oraz wysiłku fizycznego stale wzrasta. Zjawisko to bezpośrednio wiąże się z prostym wnioskiem – należy dostarczyć czytelnikom materiałów, które dotyczą interesujących ich tematów. Dzięki dokładnie...Data dostępności:
Data publikacji:
Wielka Księga Magii – ebook
Stella Dimare
Zbiór wróżb i różnego rodzaju horoskopów, metody wróżenia i przepowiadania przyszłości oraz określania charakteru własnego, jak i partnera. Zodiakalna kuchnia i ogród, wróżenie z runów, a także z płomienia świecy. Różnorodnie, kolorowo i rozrywkowo.Data dostępności:
Data publikacji:
Kapłony i szczeżuje – ebook
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Jarosław Dumanowski
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest,...Data dostępności:
Data publikacji:
Droga do zdrowych jelit – ebook
Mikołaj Marciniak Anna Honorska
Opis i przystępne tłumaczenie dla każdego, jak jelita wpływają na nasz cały organizm, a także dlaczego mają wpływ na każdy aspekt naszego życia! Pierwsza część drogi, która prowadzi do zdrowych jelit (właśnie przez tę książkę) opowiada o ich wpływie, na nasze życie. Wszystko jest oparte na wiarygodnych badaniach naukowych. Najsmaczniejsze znajduje się na samym końcu, czyli kolorowa kuchnia Ani! Wszystko,...Data dostępności:
Data publikacji: