kuchnia
Liczba pozycji: 4
Toskania. W cieniu Amiaty – audiobook
Elżbieta Sęczykowska
Zbeletryzowany przewodnik po Toskanii. Przez pryzmat opowieści o awanturniczej przygodzie grupy Polaków, którzy wyruszają do Italii, aby wyremontować toskańskie palazzo położone u stóp wyniosłej Amiaty, z iście włoskim w charakterze romansem dwóch kobiet w tle – poznajemy główną bohaterkę powieści, czyli Toskanię, z jej zapierającą dech przyrodą, spektakularnymi krajobrazami, wybitną kulturą, historią,...Data dostępności:
Data publikacji:
Gruzja welocypedem – audiobook
Anna Kołodziejska
Jak wygląda Gruzja widziana oczami polskiej podróżniczki i miłośniczki turystyki rowerowej? Co czeka turystów wybierających się jednośladem w górskie, częściowo dzikie tereny na pograniczu Europy i Azji? Oto przepełniony emocjami nietuzinkowy reportaż z podróży do pięknej, pełnej sprzeczności Gruzji, która urzeka gościnnością i smaczną kuchnią, ale zastanawia radykalnymi poglądami np. na temat roli...Data dostępności:
Data publikacji:
Słowacja. Apacze, kosmos i haluszki – audiobook
Łukasz Grzesiczak
Co haluszki mówią o słowackiej duszy? Kto i dlaczego tęskni za Czechosłowacją? Czy Janosik to polski, czy słowacki bohater? Słowacja kojarzy się z pięknymi szlakami w Tatrach, basenami termalnymi i tanim (do niedawna) alkoholem. Jednak równie często uznaje się ją za „tę drugą”, mniej atrakcyjną siostrę Czech, a słowackim symbolom przypisuje się czeski rodowód. Choć wydaje nam się, że Słowaków znamy...Data dostępności:
Data publikacji:
Na dnie w Paryżu i w Londynie – audiobook
George Orwell
Znakomita książka, uchodząca za jedną z najlepszych w dorobku Orwella, tłumaczona na wiele języków świata, zaliczana do najlepszych utworów obyczajowych osadzonych w realiach Europy, w której za kilka lat wybuchnie wojna... Sam pracował na czarno jako pomywacz w restauracji jednego z eleganckich hoteli paryskich. Rozdziały, w których barwnie relacjonuje on swoje przeżycia i przygody należą do najwspanialszych...Data dostępności:
Data publikacji: