kulinarne
Liczba pozycji: 3
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Brać Łowiecka – ewydanie – 2/2024
Miesięcznik myśliwych i sympatyków łowiectwa. Znajdziemy w nim teksty autorstwa przedstawicieli świata nauki, specjalistów z zakresu broni, kynologii, prawa łowieckiego, bacznych obserwatorów przyrody oraz uczestników codziennej łowieckiej rzeczywistości. W środku także porady prawne, przegląd nowinek technicznych, informacje dotyczące okresów polowań oraz przepisy kulinarne na najlepsze dania z d...Data dostępności:
Data publikacji:
Opowieści historyczne z XVI wieku – ebook
Jacek Karol Grzybowski
Książka zawiera zbiór esejów powstałych z fascynacji autora sylwetką wojewody płockiego Feliksa Szreńskiego. Autor urodził się w miejscowości Szreńsk na Mazowszu, będącej przez półtora wieku siedzibą sławnego ongiś rodu Szreńskich herbu Dołęga. Feliks Szreński wzniósł w miasteczku stojący do dziś murowany kościół i piękny zamek obronny, który obecnie jest ruiną. Szreńsk, położony na rubieżach północnego...Data dostępności:
Data publikacji: