kulinarne
Liczba pozycji: 28
Atlas ziół. Kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących – ebook
Aleksandra Halarewicz
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy...Data dostępności:
Data publikacji:
Pyszotka – ebook
Karolina Wieczorek
Książka zawiera przepisy kulinarne, które są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. W książce jest też miejsce na pozostawienie swoich notatek.Data dostępności:
Data publikacji:
Zioła. Lekarstwa z pól i ogrodów – ebook
Opracowanie zbiorowe
Książka Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów zawiera charakterystykę 100 gatunków roślin leczniczych, informacje na temat ich właściwości, możliwości uprawy, sposobu zbioru, a także wykorzystania. Cennym uzupełnieniem są szczegółowe opisy wykonania leczniczych preparatów i sposób ich zastosowania, a także przepisy kulinarne, w tym receptury na lecznicze nalewki.Data dostępności:
Data publikacji:
Blaski i cienie II Rzeczypospolitej – audiobook
Sławomir Koper
Blaski i cienie II Rzeczypospolitej. Sensacje Celebryci Skandale Szalone życie celebrytów II RP. Ówczesne smaki i obyczaje kulinarne. Kolonialne ambicje Polski. Romanse w Zakopanem. Czy Dymsza był zdrajcą? Morskie opowieści spod biało-czerwonej bandery. Na czym polega fenomen Mieczysława Fogga? Tajemniczy kasiarz Szpicbródka. Prawda i legenda o Gdyni oraz Wolnym Mieście Gdańsku. Michał Waszyński...Data dostępności:
Data publikacji:
Zajadanie emocji. Jak nie ulegać pokusom – ebook
Justyna Markowska
Jak odróżnić głód emocjonalny od fizjologicznego? Co sprzyja zajadaniu sytuacji stresowych? Jak poradzić sobie z potrzebą rozładowania napięcia jedzeniem? Zajadanie emocji. Jak nie ulegać pokusom odpowiada na wiele pytań: • czym są emocjonalne zachcianki i jak powstają? • po czym poznać, że jedzenie to już nie tylko dostarczanie składników odżywczych? • dlaczego tak trudno zmienić własne myślenie? Książka...Data dostępności:
Data publikacji:
Wegańska kuchnia na codzień – ebook
Richa Hingle
Richa Hingle, autorka bestsellerowej Wegańskiej kuchni indyjskiej, wraca z kolejną odsłoną kuchni wegańskiej, tym razem w wydaniu międzynarodowym. Znajdziemy tu nie tylko przepisy na przesycone smakami i aromatami wspaniałe sosy, lecz także inspirujące pomysły na pełnowartościowe posiłki. Potrawy przedstawione w tej książce charakteryzują się pełnią smaku, łatwością wykonania oraz możliwością przygotowania...Data dostępności:
Data publikacji:
Ciasta i desery dla diabetyków – ebook
Agata Lewandowska
"Bycie diabetykiem nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi - pod warunkiem, że wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka. W książce znajdziesz: 120 przepisów na desery na ciepło i zimno,...Data dostępności:
Data publikacji:
Żyj Długo – e-wydanie – 1/2024
„Żyj Długo” to ukazujący się nieprzerwanie od niemal dwóch dekad kolorowy magazyn propagujący zdrowy tryb życia, właściwe żywienie, a przede wszystkim wykorzystanie ziół w profilaktyce zdrowotnej i leczeniu wielu schorzeń. Na łamach kwartalnika wybitni znawcy i zwolennicy naturalnych metod leczenia dzielą się z Czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem. Lekarze różnych specjalizacji...Data dostępności:
Data publikacji:
Herbata. Krótka historia orientalnego naparu – audiobook
Renata Pawlak
Audiobook „Herbata. Krótka historia orientalnego naparu” to trzecia część serii Kulinarne podróże w czasie. Publikacja w niezwykle ciekawy sposób odsłania historię jednego z najbardziej popularnych napojów na świecie. Zastanawiasz się, jak rodziła się kultura spożywania herbacianego naparu? Czy wiesz, ile filiżanek tego napoju wypija się na świecie w ciągu jednego dnia? Może zastanawia Cię skąd wzięło...Data dostępności:
Data publikacji:
Joga – e-wydanie – 1/2016
Magazyn Joga to dwumiesięcznik dla pasjonatów jogi i miłośników zdrowego trybu życia. Pisany przez polskich joginów. Obok tematów typowo jogowych, znajdują się w nim także porady kulinarne, porady z zakresu kosmetyki naturalnej, czy medycyny naturalnej. Najnowszy numer poświęcony głównie wyjaśnieniu kwestii czy joga jest religią i czy jako taka pomaga czy przeszkadza w byciu dobrym katolikiem, buddystą...Data dostępności:
Data publikacji: