kulinarne
Liczba pozycji: 17
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Food & Friends – eprasa – 1/2024
Kulinarny magazyn lifestylowy skierowany do czytelników ceniących sobie wspólne spędzanie czasu w miejscach, gdzie gotowanie i jedzenie ma szczególne znaczenie. Na jego łamach znajdziemy sylwetki najważniejszych postaci ze świata kuchni oraz prezentację restauracji, których właściciele ujmują swoją pasją i pomysłem, jak stworzyć miejsce z wyjątkowym jedzeniem i atmosferą. Tytuł promuje małych lokalnych...Data dostępności:
Data publikacji:
Blaski i cienie II Rzeczypospolitej – ebook
Sławomir Koper
Blaski i cienie II Rzeczypospolitej. Sensacje Celebryci Skandale Szalone życie celebrytów II RP. Ówczesne smaki i obyczaje kulinarne. Kolonialne ambicje Polski. Romanse w Zakopanem. Czy Dymsza był zdrajcą? Morskie opowieści spod biało-czerwonej bandery. Na czym polega fenomen Mieczysława Fogga? Tajemniczy kasiarz Szpicbródka. Prawda i legenda o Gdyni oraz Wolnym Mieście Gdańsku. Michał Waszyński...Data dostępności:
Data publikacji:
Żyj Długo – e-wydanie – 1/2024
„Żyj Długo” to ukazujący się nieprzerwanie od niemal dwóch dekad kolorowy magazyn propagujący zdrowy tryb życia, właściwe żywienie, a przede wszystkim wykorzystanie ziół w profilaktyce zdrowotnej i leczeniu wielu schorzeń. Na łamach kwartalnika wybitni znawcy i zwolennicy naturalnych metod leczenia dzielą się z Czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem. Lekarze różnych specjalizacji...Data dostępności:
Data publikacji:
Droga przez mąkę – ebook
Łukasz Modelski
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą...Data dostępności:
Data publikacji:
Życie na gorąco – e-wydanie – 23/2024
„Życie na Gorąco” - na rynku od 29 lat - jest wciąż najlepiej sprzedającym się tygodnikiem dla kobiet. Kolorowy, popularny magazyn opowiadający o największych gwiazdach polskiego i światowego show-biznesu. Wielką popularnością cieszy się dział poświęcony koronowanym głowom i europejskim dworom królewskim. Zawartość tygodnika uzupełnia największa w tym segmencie liczba porad (lekarza, prawnika,...Data dostępności:
Data publikacji:
Wysokie Obcasy Extra – e-wydanie – 6/2024
Wysokie Obcasy Extra to specjalne wydanie magazynu, dostępne w samodzielnej sprzedaży. Pierwszy numer ukazał się na rynku w kwietniu 2010 i spotkał się z dużym zainteresowaniem odbiorców. W wyniku tego zainteresowania w roku 2010 Wysokie Obcasy Extra były kwartalnikiem, ale głosy czytelników ośmieliły nas do decyzji o dwumiesięczniku w roku 2011. Wydania przygotowywane są z myślą o stałych i nowych...Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 8,54 zł
Opinie o produkcie8,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 8,99 zł- Dostęp online PDF
Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze – ebook
Wika Filipowicz
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu...Data dostępności:
Data publikacji:
Good Food Edycja Polska – e-wydanie – 12/2019
Good Food to największy tytuł kulinarny w Wielkiej Brytanii. Ma też wszelkie cechy, by podbić serca kulinarne polskich czytelników. To idealny magazyn dla osób, które czerpią przyjemność z przebywania w kuchni i przyrządzania ciekawych potraw „od zera”. Na punkcie takiej kuchni szaleją teraz Anglicy. Wszystkie przepisy są starannie sprawdzone, a gwarancją ich jakości jest rzetelność...Data dostępności:
Data publikacji:
Siostra Anastazja Życie pełne smaku – ebook
Anastazja Pustelnik Sławomir Rusin
Przez żołądek do serca. Miliony razy Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie...Data dostępności:
Data publikacji: