kulinarne
Liczba pozycji: 35
Atlas ziół. Kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących – ebook
Aleksandra Halarewicz
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy...Data dostępności:
Data publikacji:
Pyszotka – ebook
Karolina Wieczorek
Książka zawiera przepisy kulinarne, które są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. W książce jest też miejsce na pozostawienie swoich notatek.Data dostępności:
Data publikacji:
Zioła. Lekarstwa z pól i ogrodów – ebook
Opracowanie zbiorowe
Książka Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów zawiera charakterystykę 100 gatunków roślin leczniczych, informacje na temat ich właściwości, możliwości uprawy, sposobu zbioru, a także wykorzystania. Cennym uzupełnieniem są szczegółowe opisy wykonania leczniczych preparatów i sposób ich zastosowania, a także przepisy kulinarne, w tym receptury na lecznicze nalewki.Data dostępności:
Data publikacji:
Blaski i cienie II Rzeczypospolitej – audiobook
Sławomir Koper
Blaski i cienie II Rzeczypospolitej. Sensacje Celebryci Skandale Szalone życie celebrytów II RP. Ówczesne smaki i obyczaje kulinarne. Kolonialne ambicje Polski. Romanse w Zakopanem. Czy Dymsza był zdrajcą? Morskie opowieści spod biało-czerwonej bandery. Na czym polega fenomen Mieczysława Fogga? Tajemniczy kasiarz Szpicbródka. Prawda i legenda o Gdyni oraz Wolnym Mieście Gdańsku. Michał Waszyński...Data dostępności:
Data publikacji:
Zajadanie emocji. Jak nie ulegać pokusom – ebook
Justyna Markowska
Jak odróżnić głód emocjonalny od fizjologicznego? Co sprzyja zajadaniu sytuacji stresowych? Jak poradzić sobie z potrzebą rozładowania napięcia jedzeniem? Zajadanie emocji. Jak nie ulegać pokusom odpowiada na wiele pytań: • czym są emocjonalne zachcianki i jak powstają? • po czym poznać, że jedzenie to już nie tylko dostarczanie składników odżywczych? • dlaczego tak trudno zmienić własne myślenie? Książka...Data dostępności:
Data publikacji:
Pompon w rodzinie Fisiów – ebook
Joanna Olech
W rodzinie Fisiów, która, jak my wszyscy, smoki zna tylko jako baśniowe i dawno wymarłe – niespodzianie w łazience pojawia się mały, zielony osobnik, który przedstawia się jako smocze dziecko. Jest bardzo delikatny, z czasem porasta zrogowaciałą skórą, o którą dba, smarując ją najdroższym kremem na zmarszczki mamy. Jest nietaktowny, nie umie się zachować, ma dziwne upodobania kulinarne i niesamowite...Data dostępności:
Data publikacji:
Wegańska kuchnia na codzień – ebook
Richa Hingle
Richa Hingle, autorka bestsellerowej Wegańskiej kuchni indyjskiej, wraca z kolejną odsłoną kuchni wegańskiej, tym razem w wydaniu międzynarodowym. Znajdziemy tu nie tylko przepisy na przesycone smakami i aromatami wspaniałe sosy, lecz także inspirujące pomysły na pełnowartościowe posiłki. Potrawy przedstawione w tej książce charakteryzują się pełnią smaku, łatwością wykonania oraz możliwością przygotowania...Data dostępności:
Data publikacji:
Ciasta i desery dla diabetyków – ebook
Agata Lewandowska
"Bycie diabetykiem nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi - pod warunkiem, że wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka. W książce znajdziesz: 120 przepisów na desery na ciepło i zimno,...Data dostępności:
Data publikacji:
Herbata. Krótka historia orientalnego naparu – audiobook
Renata Pawlak
Audiobook „Herbata. Krótka historia orientalnego naparu” to trzecia część serii Kulinarne podróże w czasie. Publikacja w niezwykle ciekawy sposób odsłania historię jednego z najbardziej popularnych napojów na świecie. Zastanawiasz się, jak rodziła się kultura spożywania herbacianego naparu? Czy wiesz, ile filiżanek tego napoju wypija się na świecie w ciągu jednego dnia? Może zastanawia Cię skąd wzięło...Data dostępności:
Data publikacji:
Pyszne ciacho? To nie problem! – ebook
Renata Rusinek-Marszałek
Poradnik Pyszne ciacho? To nie problem! Renaty Rusinek-Marszałek jest odzwierciedleniem zapału autorki do pieczenia przeróżnych słodkości. To wyraz pasji, którą Rusinek pragnie podzielić się ze wszystkimi chcącymi poszerzyć swoje kulinarne umiejętności lub po prostu poznać kolejne fascynujące przepisy. Książka pełna jest konkretnych instrukcji i przydatnych porad, w dodatku wszystkie zawarte w niej...Data dostępności:
Data publikacji: