nastepujace
Liczba pozycji: 5
Opiekun ubogich : pismo uwieńczone od Akademii Liońskiéy jako odpowiedź na podane przez nią do rozwiązania zagadnienie następujące [...] – ebook
Marie Joseph Gérando Józef Lipiński
Publikacja pochodzi z bazy Polskiej Biblioteki Internetowej. Książka cyfrowa została przygotowana w najwygodniejszym formacie ePub, który umożliwia komfortowy odczyt na większości czytników e-booków na świecie wspierających standard ePub oraz w aplikacjach mobilnych na telefonach, tabletach itp. Format umożliwia intuicyjną zmianę układu tekstu, powiększania i pomniejszania rozmiaru czcionki. Ciesz...Data dostępności:
Data publikacji:
Opiekun – ebook
Joseph Marie Gérando
Opiekun ubogich : pismo uwieńczone od Akademii Liońskiéy jako odpowiedź na podane przez nią do rozwiązania zagadnienie następujące: Wskazać sposoby przekonania się o prawdziwem ubóstwie, i uczynienia iałmużny użyteczną dającym i odbierającym.Data dostępności:
Data publikacji:
Pan Wołodyjowski – ebook
Henryk Sienkiewicz
Trzecia z powieści tworzących Trylogię Henryka Sienkiewicza (pozostałe części to Ogniem i mieczem i Potop). Fabuła powieści przedstawia wydarzenia historyczne w latach 1668–1673. Był to okres wojen z Turcją. Ukazane zostały przez Sienkiewicza następujące wydarzenia historyczne: elekcja Michała Korybuta Wiśniowieckiego, obrona Kamieńca Podolskiego, zwycięska bitwa pod Chocimiem.Data dostępności:
Data publikacji:
Wierna rzeka – ebook
Stefan Żeromski
Wierna rzeka Stefana Żeromskiego to opowieść o losach powstańca o nazwisku Józef Odworąż. Akcja rozgrywa się w 1863 roku, jest to okres powstania styczniowego. Żeromski nadaje swej powieści podtytuł "klechda domowa", co ma dookreślić jej związek z rodzinną tradycją. Geneza utworu sprowadza się do prawdziwego wydarzenia usłyszanego przez pisarza u ciotki Józefy Saskiej w 1863 roku. Wskazują na to następujące...Data dostępności:
Data publikacji:
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
" Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety . „ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...Data dostępności:
Data publikacji: