pani
Liczba pozycji: 10
Moralność Pani Dulskiej – ebook
Gabriela Zapolska
„Moralność Pani Dulskiej” to najsłynniejsza sztuka autorstwa Gabrieli Zapolskiej, jednej z najwybitniejszych przedstawicielek polskiego naturalizmu. Sztuka Zapolskiej jest tragifarsą. Główna bohaterka – Aniela Dulska – jest postacią obłudną, dwulicową, fałszywą, chciwą, gardzącą ludźmi biednymi, słabymi i wrażliwymi. Wszystko co robi, robi na pokaz. Prezentuje pozorną moralność, żyje jednak w...Data dostępności:
Data publikacji:
Dziennik perfekcyjnej pani domu 2015. Ponad 1000 porad na każdą okazję – ebook
Weronika Łęcka
Uniwersalny poradnik dla kobiet – zbudowany na bazie kalendarium na rok 2015 – pozwoli zaplanować prace domowe, których nasilenie związane jest z daną porą roku. Zawiera ok. 1000 porad tematycznie nawiązujących do konkretnych miesięcy. Czytelniczki znajdą tu informacje o tym, jak powinna być prowadzona zdrowa, smaczna i ekonomiczna kuchnia, jak przygotowuje się zapasy na zimę, jak prostymi i dostępnymi...Data dostępności:
Data publikacji:
Damy i Huzary – ebook
Aleksander Fredro
„Damy i Huzary” to komedia Aleksandra Fredry. Sztuka opowiada o zatwardziałych kawalerach, którzy mimo wszystko ulegają urokowi dam. W pierwszym akcie poznajemy huzarów, którzy beztrosko korzystają z żołnierskiego urlopu w domu Majora, dowódcy pułku. Nieoczekiwanie ich spokój zostaje zmącony przez przyjazd sióstr Majora: Pani Orgonowej, Pani Dyndalskiej, panny Anieli wraz z całą świtą służących....Data dostępności:
Data publikacji:
365 obiadów – ebook
Marta Krawczyk
Obmyślanie codziennego menu to z pewnością utrapienie niejednej pani domu. Prezentowana książka to 365 zestawów obiadowych, które rozwiążą problem monotonnego jadłospisu. Potrawy zostały podzielone na zestawy dobrane ze względu na pory roku – tak, by móc wykorzystać wszelkie dobra, którymi darzy nas natura. Dzięki prezentowanym przepisom na zupy, dania mięsne, wegetariańskie i desery całoroczne menu...Data dostępności:
Data publikacji:
Nalewki i likiery – ebook
Pani Elżbieta
Babki i prababki nasze, rozporządzając liczną służbą i obszernymi piwnicami, miały różne sekrety przyrządzania wybornych domowych wódek, nalewek i likierów. Owe sekrety i przepisy przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie, nieraz zazdrośnie strzeżone i przekazywane dopiero w testamencie jakiejś ukochanej wnuczce, lub siostrzenicy. Wiem, na przykład, o pewnym przepisie krupniku litewskiego, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Jaja są nietylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materjałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennem pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak sen staje się udręką – ebook
Guy Leschziner
Takiej książki o śnie jeszcze nie było! Nie jest to poradnik ani reportaż, ani typowa praca popularnonaukowa. To pasjonująca opowieść o niewiarygodnych wręcz prawdziwych ludzkich cierpieniach, w której wybitny ekspert odsłania mroczne strony snu i wyjaśnia nocne wybryki mózgu. A to niezbadany, niewyobrażalny, przerażający i fascynujący świat. Jackie, łagodna starsza pani, pędzi nocą na motorze. Tom...Data dostępności:
Data publikacji:
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
" Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety . „ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...Data dostępności:
Data publikacji:
Ziarno – ebook
Dominika Wójciak
"kasza jaglana i proso • siemię lniane • chia • ryż • gryka • owies pszenica • amarantus • jęczmień • komosa ryżowa Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży. Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia. Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne...Data dostępności:
Data publikacji: