plemiona
Liczba pozycji: 4
Dar totemów – audiobook
Vladimír Hulpach
Północnoamerykańscy Indianie byli koczowniczymi ludami o bardzo bogatej i zróżnicowanej kulturze. Żyjąc przez wieki w zgodzie z Matką Naturą, plemiona indiańskie (m.in. Nawahowie, Czirokezi, Wintu) wytworzyły oryginalny sposób tłumaczenia zjawisk świata za pośrednictwem baśni, w których zasadniczą rolę odgrywały duchy, szamani, zwierzęta o niesamowitych zdolnościach, rośliny, gwiazdy. Niestety...Data dostępności:
Data publikacji:
Poza horyzont – ebook
Przemysław Barszcz Joanna Łenyk-Barszcz
Awanturnicy, badacze, tajni wysłannicy, szpiedzy i mnisi. Opowieści o Polakach i mieszkańcach Rzeczypospolitej, którzy docierali do nieznanych zakątków świata. Tajny wysłannik papieski, Benedykt Polak, w dramatycznych okolicznościach dotarł do Mongolii - na długo przed wyprawą Marco Polo. Kasper z Poznania okazał się jednocześnie szpiegiem indyjskiego sułtana, chrześniakiem wielkiego odkrywcy...Data dostępności:
Data publikacji:
Skarb Wysp Andamańskich – audiobook
Antoni Ferdynand Ossendowski
Wciągająca, pełna efektownych zwrotów akcji powieść przygodowa dla młodzieży Czternastoletni Władek przyjeżdża na wakacje na Wyspy Andamańskie, gdzie na plantacji herbaty pracują jego rodzice. Na miejscu spotyka Dżaira z plemienia Minkopi. Chłopiec jest wnukiem Jomagi -słynnego wodza porwanego przed laty przez groźnego gubernatora Horna, pragnącego przejąć należącą do Minkopi kolekcję niezwykłych...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji: