polskie
Liczba pozycji: 8
Polskie jabłka – ebook
Jan Szmyd
Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach? „Cudze chwalicie, swego nie znacie” - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Zioła polskie. Wykorzystanie lecznicze, kosmetyczne, kulinarne, domowe – ebook
Monika Gajewska-Okonek
Życie codzienne daje nam wiele okazji do stosowania ziół. Do dziś niektóre z nich dostarczają barwników, mogą także konserwować żywność, dodawać aromatycznego smaku potrawom czy dezynfekować czyszczone powierzchnie. Możemy z nich stworzyć niecodzienne kiszonki, środki czystości i kosmetyki. Zdziwicie się, ile dobrego oferują nam zioła, które są tak blisko nas.Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 4/2019. Radykalne ubóstwo – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Pięć lat temu „Kronos” opublikował pierwsze polskie tłumaczenie pism Joachima z Fiore, najwybitniejszego średniowiecznego historiozofa. W tym numerze „Kronosa” publikujemy dzieła franciszkańskich spirytuałów, ideowych spadkobierców Joachima. Spirytuałowie, podejmując fundamentalne wymiary jego historiozofii, połączyli je ze swoim franciszkańskim doświadczeniem radykalnego ubóstwa i nadali im nowy,...Data dostępności:
Data publikacji:
Zdrowe i pełne energii dziecko – ebook
Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyczka i mama dwójki dzieci - radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie - źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia myśliwska – ebook
Magdalena Binkowska
Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych. Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były...Data dostępności:
Data publikacji:
Estudios Latinoamericanos. Volumen 36/37 – eprasa
Mariusz Ziółkowski
Articles are published in Spanish, Portuguese, English or French. Estudios Latinoamericanos, wydawane przez Polskie Towarzystwo Studiów Latynoamerykanistycznych, jest najstarszym polskim czasopismem publikującym materiały naukowe związane z szeroko rozumianą historią i kulturą Ameryki Łacińskiej. Ukazuje się od roku 1972. Do roku 1995 wydawane było przez Instytut Historii PAN. Twórcą pisma i...Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 1/2023 Rymkiewicz – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kolejny numer kwartalnika „Kronos”, poświęcony pojęciu suwerenności oraz naturze władzy nad duchem i ciałem: • Jakub I Stuart, O prawdziwym prawie suwerennych monarchii, czyli o wzajemnych i obustronnych powinnościach między suwerennym królem a jego przyrodzonymi poddanymi • Jakub I Stuart, Mowa w Izbie Gwiaździstej z 20 czerwca 1616 • George Buchanan, Dialog o prawie królestwa Szkotów ...Data dostępności:
Data publikacji:
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
" Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety . „ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...Data dostępności:
Data publikacji: