polskie
Liczba pozycji: 9
Polskie jabłka – ebook
Jan Szmyd
Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach? „Cudze chwalicie, swego nie znacie” - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Zioła polskie. Wykorzystanie lecznicze, kosmetyczne, kulinarne, domowe – ebook
Monika Gajewska-Okonek
Życie codzienne daje nam wiele okazji do stosowania ziół. Do dziś niektóre z nich dostarczają barwników, mogą także konserwować żywność, dodawać aromatycznego smaku potrawom czy dezynfekować czyszczone powierzchnie. Możemy z nich stworzyć niecodzienne kiszonki, środki czystości i kosmetyki. Zdziwicie się, ile dobrego oferują nam zioła, które są tak blisko nas.Data dostępności:
Data publikacji:
Rozmówki portowe angielsko-polskie – ebook
Małgorzata Czarnomska
Osoby nie znające dobrze języka angielskiego przeważnie odczuwają strach przed używaniem go. Rozmowa po angielsku jest konieczna w portach – trzeba przejąć jacht, załatwić coś w bosmanacie, oddać żagiel do naprawy, sprawdzić prognozę pogody, znaleźć kafejkę internetową, zrobić zakupy, czy choćby wyjść do restauracji na obiad. Książka ta ma za zadanie ułatwić komunikowanie się w tego typu sytuacjach....Data dostępności:
Data publikacji:
Polskie wybrzeże Bałtyku. Przewodnik żeglarski. – ebook
Marcin Palacz
Pierwsza tak wyczerpująca publikacja o przystaniach polskich wód. Czytelnik znajdzie tu locję (oznakowanie, głębokości, współrzędne geograficzne, instrukcje nawigacyjne), a także informacje dotyczące: opłat, warunków postoju, dostępnych urządzeń i udogodnień, stacji paliw, fachowców i sklepów żeglarskich, służb ratowniczych i administracji morskiej, mostów zwodzonych i śluz, atrakcji...Data dostępności:
Data publikacji:
Polskie wybrzeże Bałtyku i niemiecka część Zalewu Szczecińskiego – ebook
Marcin Palacz
Polskie Wybrzeże Bałtyki + niemiecka część Zalewu Szczecińskiego. Przewodnik żeglarski to pierwsza tak wyczerpująca publikacja o przystaniach polskich wód morskich. Niniejsze nowe wydanie uzupełniono także o porty niemieckiej części Zalewu Szczecińskiego. Czytelnik znajdzie tu locję (oznakowanie, głębokości, współrzędne geograficzne, instrukcje nawigacyjne), a także informacje dotyczące: warunków postoju,...Data dostępności:
Data publikacji:
Zdrowe i pełne energii dziecko – ebook
Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyczka i mama dwójki dzieci - radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie - źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia myśliwska – ebook
Magdalena Binkowska
Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych. Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były...Data dostępności:
Data publikacji:
Celiakia – ebook
Dominika Musiałowska
"Ta książka przyda się każdej osobie na diecie bezglutenowej. Zebrano tu nie tylko wiedzę o samej celiakii i wymogach diety, lecz także m.in. na temat radzenia sobie ze stresem czy mikrobioty jelitowej. Jest w niej mnóstwo praktycznych informacji i wskazówek. Polecamy!" Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej • Czy co jakiś czas czujesz się źle po jedzeniu? • Dolegliwości...Data dostępności:
Data publikacji:
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
" Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety . „ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...Data dostępności:
Data publikacji: