przepisow
Liczba pozycji: 14
Zdrowie kryje się w jelitach. Odbudowa mikorbiomu i utrata wagi w 4 tygodnie – audiobook
William Davis
Ponad czterdzieści przepisów, plan diety i zasoby, dzięki którym możesz zlokalizować problemy jelitowe, skorygować je i utrzymać długoterminowe zdrowie i dobre samopoczucie. Książka o tym, jak wyeliminować złe bakterie i przywrócić brakujące „dobre” bakterie, z czterotygodniowym planem przeprogramowania mikrobiomu w oparciu o badania i techniki, które nie tylko docierają do źródła wielu chorób,...Data dostępności:
Data publikacji:
Ameryka: instytucje i społeczeństwo 1607-2017 – ebook
Zbigniew Lewicki
Ameryka: instytucje i społeczeństwo jest zbiorem esejów poświęconych wielorakim aspektom rzeczywistości amerykańskiej - od historii i polityki po warunki naturalne i sport. Książka jest przeznaczona zarówno dla studentów stosunków międzynarodowych, politologii czy amerykanistyki, jak i dla osób interesujących się zawodowo lub hobbystycznie Stanami Zjednoczonymi. Poza szkicami monograficznymi zawiera...Data dostępności:
Data publikacji:
Like a Virgin. Czego nie nauczą Cię w szkole biznesu – audiobook
Richard Branson
Like a Virgin. Czego nie nauczą Cię w szkole biznesu to książka napisana z perspektywy założyciela dużego biznesu, który wyzwolił się od biznesowego szablonu, a całą wiedzę jaką ma o skutecznym prowadzeniu przedsiębiorstwa czerpie z własnego, czterdziestoletniego doświadczenia. Książka Richarda Bransona to zebrane w całość najlepsze biznesowe wskazówki autora, które pierwotnie pojawiły się w „New York...Data dostępności:
Data publikacji:
W kotle smaków – ebook
Karolina Głowacka
„W kotle smaków” nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie...Data dostępności:
Data publikacji:
A w konopiach strach – audiobook
Jerzy Vetulani Maria Mazurek
Wybitny neurolog profesor Jerzy Vetulani opowiada o badaniach nad medycznym zastosowaniem marihuany, o jej wpływie na mózg, serce, układ oddechowy, pokarmowy, nerwowy, o naszych fobiach związanych z marihuaną, jak również o zalegalizowanych w Polsce substancjach uzależniających i zmieniających świadomość. W świecie współczesnej medycyny napędzanej różnicami stanowisk autorytetów naukowych niewiele...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekret panny Elizy – ebook
Annabel Abbs
Poruszająca opowieść o tym, jak wziąć los w swoje ręce, zmierzyć się z sekretami przeszłości i… odpowiednio doprawić krem cytrynowy Anglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie Acton napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Bankructwo...Data dostępności:
Data publikacji:
Siostra Anastazja Życie pełne smaku – ebook
Anastazja Pustelnik Sławomir Rusin
Przez żołądek do serca. Miliony razy Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie...Data dostępności:
Data publikacji:
Aleja Włókniarek – ebook
Marta Madejska
„Gdyby Pan Bóg dzisiaj wygnał Ewę z raju, rzuciłby na nią przekleństwo: Będziesz dzieci rodziła jako prządka!”. To przekleństwo unosi się nad wszystkimi bohaterkami tej książki i wszystkimi kobietami, które pracowały w łódzkich fabrykach. Szły do pracy, kiedy miały po kilkanaście lat i od tego momentu rytm ich życia wyznaczał tykający zegarek, w takt którego prządka musiała chodzić „jak koń w kieracie”,...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Przygody kotki Misi – audiobook
Ilona Tront
Ile znaczy dla nas spotkanie i rozmowa z drugim człowiekiem? Jak zrozumieć skomplikowany świat dorosłych? Czego można się nauczyć obserwując zachowania swoich opiekunów i przyjaciół? Odpowiedzi na te i podobne pytania szukajcie w zabawnej, pełnej przygód opowieści o przygodach kotki Misi. O czym dokładnie jest ta książka? Wokół nas żyje dużo zwierząt. Niektóre z nich trzymamy w domach, inne mieszkają...Data dostępności:
Data publikacji: