stole
Liczba pozycji: 9
Pięć Przemian na polskim stole. – ebook
Katarzyna Maria Puchacz
Odżywianie według Pięciu Przemian wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jego zasady są ściśle związane z wewnętrznym zegarem biologicznym i przepływem energii przez poszczególne narządy naszego ciała w cyklu dobowym. Sposób przyrządzania posiłków według tej tradycji jest źródłem harmonii, równowagi wewnętrznej i gwarancją dobrego zdrowia. Dzięki...Data dostępności:
Data publikacji:
wtorek – ebook
Ewelina Lipska
Czym jest wtorek? Wyczekiwaniem na 19.00. Stołami ułożonymi po okręgu. Piwnicą. Piórnikiem UFO. Wspólnotą. Dzieleniem się sobą między wierszami. Teksty, które trzymasz przed sobą, zostały stworzone na „Pisaniu co wtorek” w Stole Powszechnym w latach 2019—2022 i są ułożone chronologicznie. Bazują na inspiracjach z zajęć oraz własnych przeżyciach. Każdy utwór został napisany w ciągu 20 minut. Liczne...Data dostępności:
Data publikacji:
Figury z piasku – ebook
Grzegorz Białkowski
Niepublikowany wcześniej tomik poezji profesora Grzegorza Białkowskiego (ur. 08.12.1932) – fizyka: uczonego, dydaktyka i popularyzatora, autora prac naukowych, podręczników akademickich i szkolnych, a zarazem humanisty: poety, historyka nauki, filozofa, profesora i rektora Uniwersytetu Warszawskiego (w latach 1985-1989), negocjatora przy Okrągłym Stole z ramienia Solidarności, senatora elekta I kadencji...Data dostępności:
Data publikacji:
Szklany stół – ebook
Agnieszka Rykowska
Druga książka poetycka Agnieszki Rykowskiej z intrygującym tytułem „Szklany stół” jest poniekąd kontynuacją charakterystycznej poetyki zawartej w debiutanckim tomie „Za blisko”. Stanowi tym razem próbę rozliczenia z traumatyczną przeszłością. Przy pękniętym, rozbitym szklanym stole podmiot liryczny prowadzi rozmowy z umarłymi krewnymi (i nie tylko!), a to, co te obie książki różni, to inna już optyka...Data dostępności:
Data publikacji:
Zabić Kanoko – ebook
Hiromi Itō
Hiromi Itō – szamanka, feministka, poetka, matka, kobieta wśród kobiet, artystka, kucharka, tłumaczka – wniosła do literatury japońskiej szokująco bezpośrednie spojrzenie na ludzką seksualność i cielesność. Podejmowała takie tematy jak: poród, poronienie, starzenie się, rak, menstruacja, doświadczanie macierzyństwa poprzez ból gryzionych sutek i depresję poporodową. W swoich wierszach autorka sięga...Data dostępności:
Data publikacji:
Liczby nadrzeczywiste – ebook
Donald E. Knuth
Pięćdziesiąt lat temu wybitny angielski matematyk John H. Conway przy użyciu dwóch niepozornych reguł skonstruował nowy, zadziwiający system liczbowy, rozszerzający zbiór liczb rzeczywistych o obiekty nieskończenie wielkie i nieskończenie małe, a także o niewyobrażalne bogactwo ich kombinacji. Zainspirowany tym odkryciem Donald E. Knuth postanowił opisać je w możliwie przystępnej formie „matematycznej...Data dostępności:
Data publikacji:
Protokół dyplomatyczny. Między tradycją a nowoczesnością – ebook
Tomasz Orłowski
Książka Tomasza Orłowskiego – dyplomaty i ambasadora RP w Paryżu i Rzymie, wieloletniego szefa Protokołu Dyplomatycznego Ministerstwa Spraw Zagranicznych – adresowana jest do szerokiej rzeszy czytelników: zarówno profesjonalistów i studentów stosunków międzynarodowych oraz dyplomacji, jak i tych wszystkich, którzy zainteresowani są zasadami i regułami dobrego wychowania na co dzień. Protokół dyplomatyczny,...Data dostępności:
Data publikacji:
Jak nauczyć dzieci dobrych manier – ebook
Jennifer L. Scott
Pamiętacie bestsellerowe „Lekcje Madame Chic” Jennifer L. Scott? Od ich publikacji minęło kilka lat, a Jennifer została mamą czwórki dzieci - Arabelli, Georginy, Williama i Thomasa. Macierzyństwo zainspirowało ją do napisania nowego bestsellerowego poradnika. Dobre maniery bez nudy! Uczymy się, bawiąc. Razem – dzieci, rodzice oraz dziadkowie. Czy da się utrzymać porządek w pokoju dłużej...Data dostępności:
Data publikacji:
Niż – ebook
Maciej Topolski
Niż Macieja Topolskiego to zbiór próz poetyckich zawierających elementy eseju i reportażu, a poświęconych pracy kelnerskiej. Książka została podzielona na pięć części, w których autor porusza kolejne aspekty pracy w gastronomii. Od rekrutacji przez kontakt z klientem po problematyczne relacje z kucharzami czy właścicielami restauracji. Celem książki jest ukazanie – za pomocą stylu łączącego odległe...Data dostępności:
Data publikacji: