tradycje
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
Kuchnia Polska. Świętokrzyskie – ebook
O-press
Oddajemy w Państwa ręce pierwszą książkę kucharską, która w całości poświęcona została kulinarnym zwyczajom regionu świętokrzyskiego. W tej absolutnie unikalnej pozycji zebraliśmy przepisy, które naszym zdaniem najbardziej przybliżają tradycje świętokrzyskiej kuchni. Kuchnia świętokrzyska to nie tylko potrawy gotowane w wiejskich domach według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie....Data dostępności:
Data publikacji:
Morze, Statki i Okręty – e-wydanie – 3-4/2024
Specjalistyczne czasopismo morskie kontynuujące najlepsze tradycje polskiego dziennikarstwa marynistycznego, tworzony na wybrzeżu przez ludzi morza dla wszystkich, którzy interesują się flotą pełnomorską, a przede wszystkim morskimi zbrojeniami i kampaniami wojennymi.Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 21,85 zł
Opinie o produkcie23,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,85 zł- Dostęp online PDF
Morze, Statki i Okręty - Numer specjalny – e-wydanie – 6/2016
Specjalistyczne czasopismo morskie kontynuujące najlepsze tradycje polskiego dziennikarstwa marynistycznego, tworzony na wybrzeżu przez ludzi morza dla wszystkich, którzy interesują się flotą pełnomorską, a przede wszystkim morskimi zbrojeniami i kampaniami wojennymi. Zawiera mniejszą ilość tematów, szerzej opracowanych.Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 12,30 zł
Opinie o produkcie12,95 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 12,95 zł- Dostęp online PDF
Głos Dziennik Pomorza - Słupsk – e-wydanie – 132/2024
Głos Pomorza jest dziennikiem silnie związanym ze Słupskiem i dawnym województwem słupskim. Ukazuje się na tym terenie od 1975 roku, choć jego korzenie sięgają wielu lat wstecz. Głos Pomorza skutecznie łączy w sobie tradycję i nowoczesność, aktywizując i gromadząc wokół tytułu mieszkańców regionu. Od roku 2007, wraz z Głosem Koszalińskim i Głosem Szczecińskim , tworzy wspólny tytuł Głos - Dziennik...Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 3,51 zł
Opinie o produkcie3,69 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 3,69 zł- Dostęp online PDF
Polska Zbrojna Historia – e-wydanie – 1/2024
Kwartalnik „Polska Zbrojna. Historia” to nowy magazyn Wojskowego Instytutu Wydawniczego. Znakomici historycy wojskowości przypominają sylwetki, miejsca i wydarzenia, które wpisały się w wielowiekową tradycję niepodległościową. Charyzmatyczni dowódcy i ich żołnierze, wyraziste sylwetki bohaterów, znane i zapomniane pola bitew usiane do dziś szczątkami poległych. I wielka polityka w tle....Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 7,13 zł
Opinie o produkcie7,50 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,13 zł- Dostęp online PDF
Domowy wyrób win – ebook
Tadeusz Woźniak
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre ). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi...Data dostępności:
Data publikacji:
Na węgierskim stole. Pysznie i domowo – ebook
Klara Molnar
Bogato ilustrowana książka o tym, jak gotować po madziarsku wykorzystując tradycyjne receptury rodzinne, napisana przez rodowitą Węgierkę Klárę Molnár wraz z dziennikarzem i hungarystą Tadeuszem Olszańskim. Na polskim rynku brakowało publikacji opisującej i uprzystępniającej węgierską sztukę kulinarną z całym jej bogactwem zapachów i smaków, ponieważ od dłuższego czasu nikt nie pokusił się o jej wydanie....Data dostępności:
Data publikacji:
Stulecie Winnych. Notes kulinarny – ebook
Ałbena Grabowska
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku i na kultowe potrawy z „chudych” lat PRL-u. Nie zabraknie również włoskich inspiracji przywiezionych prawie 90 lat temu przez Guida z dalekiej Sycylii oraz wspaniałych tradycyjnych przepisów na Wielkanoc...Data dostępności:
Data publikacji: