w japonii
Liczba pozycji: 5
Torii. Japonia znana i nieznana #2 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Magazyn poświęcony kulturze Japonii Siedmiu bogów szczęścia Szczęście do siódmej potęgi Ceramika japońska – sekrety kruchego piękna cz. 1 Ceramiczna wędrówka po Japonii Ceramika japońska – sekrety kruchego piękna cz. 2 Ceramika shino i oribe Seppuku Honorowe samobójstwo… czy nie do końca? Co naprawdę wydarzyło się w Nankinie? Mroczna strona Japończyków Bitwa o Midway Punkt zwrotny...Data dostępności:
Data publikacji:
ZNAK 828 (04/2024). Zodiakary, tarociary i gnostycy – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Sen o Japonii „W Japonii, a gdzie?” – widzimy na rysunku Oli Szmidy, żartującej z sympatią z mody na wyjazdy do Japonii. Z jednej strony Kraj Kwitnącej Wiśni kusi nas majestatyczną przyrodą, urbanistyką przyszłości czy fascynującą kulturą: klasycznymi już mangami i anime, ale też odkrywaną dziś literaturą, serialami i j-popem. Z drugiej strony Japonia zmaga się z depopulacją, zastojem gospodarczym,...Data dostępności:
Data publikacji:
Torii. Japonia znana i nieznana #1 – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Magazyn poświęcony kulturze Japonii Prawdziwa historia Madame Butterfly Czyli od rzeczywistości po deski operowej sceny Yoshiwara – miasto zmysłów Dzielnica uciech w samym środku Edo Torii – bramy bogów O shintoistycznych wrotach do innego świata Pismo japońskie Niecałe 2000 znaków na pamięć i już możemy skończyć szkołę średni± Takarazuka kontrowersyjny teatr samych kobiet Niesforny...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia – ebook
Marta Skorupska
[...] To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija...Data dostępności:
Data publikacji: