w japonii
Liczba pozycji: 18
Sztuka prostoty – ebook
Dominique Loreau
Prowadząc skromniejsze życie wzbogacasz swoją egzystencję. Współczesne społeczeństwo konsumpcyjne twierdzi coś innego? Nie wierz. Mieszkająca od wielu lat w Japonii Dominique Loreau przyjęła styl życia swojej przybranej ojczyzny. Jest on oparty na zasadzie "mniej znaczy więcej", stosowanej we wszystkich dziedzinach - od spraw materialnych po życie duchowe.Data dostępności:
Data publikacji:
20 000 mil podmorskiej żeglugi – ebook
Juliusz Verne
Powieść stanowiąca drugą część tzw. dużej trylogii vernowskiej. Akcja dwutomowego utworu ma miejsce w latach 60. XIX wieku. Bohaterowie tropią tajemniczego stwora, który zatapia okręty brytyjskie. Rzekomy stwór okazuje się być okrętem podwodnym. Na jego pokładzie mężczyźni odbędą długą podróż od wybrzeży Japonii do Morza Czerwonego.Data dostępności:
Data publikacji:
Zen. Zamiatając skały, czesząc mech – ebook
Maria Moneta-Malewska
Jak bardzo chłonne może być doświadczenie obcej kultury? Oczy, uszy, węch, smak, dotyk. Ciało: obolałe podczas surowego treningu w buddyjskim klasztorze i otwierające się na błogość kąpieli w gorących źródłach. Sen. Serce. Umysł. Intensywność i głębia doświadczenia zmysłowego, intelektualnego i duchowego. Ile Japonii może się zmieścić w jednym człowieku? Dariusz Bugalski, dziennikarz, poeta Zen....Data dostępności:
Data publikacji:
Kochankowie róży wiatrów – ebook
Stanisława Fleszarowa-Muskat
Opowieść o dalszych losach bohaterów znanych z powieści „Milionerzy". Fleszarowa-Muskat ponownie zabiera czytelników w świat polskiego wybrzeża. Tym razem autorka uważnie przygląda się życiu marynarskich rodzin. Gdy mężowie wyruszają w długi rejs do Japonii, kobiety muszą przejąć wszystkie domowe obowiązki i opiekę nad dziećmi. Fascynujący obraz rzeczywistości życia nad Bałtykiem. Pełna emocji, wzruszeń...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Kompas zen – ebook
Seung Sahn
Dae Soen Sa Nim (Wielki Czcigodny Mistrz Zen) Seung Sahn był 78 patriarchą buddyzmu koreańskiego w linii przekazu od Buddy Siakjamuniego. Urodził się w 1927 roku w północnej części Korei. Został mnichem w październiku 1948 roku. W dziesięć dni po wyświęceniu udał się na 100 dniowe odosobnienie, w trakcie którego osiągnął oświecenie. 25 stycznia 1949 roku otrzymał Przekaz Dharmy od Mistrza Zen Ko Bong....Data dostępności:
Data publikacji:
Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia – ebook
Marta Skorupska
[...] To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija...Data dostępności:
Data publikacji:
Iriomote w deszczu – ebook
Paweł Jałoszyński
Kolejna klimatyczna powieść Pawła Jałoszyńskiego w przepiękny sposób opisująca tętniącą życiem przyrodę i uduchowioną naturę najniezwyklejszych z japońskich wysp. Tomasz, przyrodnik z Polski zakochany w Japonii, jej języku, kulturze i – oczywiście – środowisku naturalnym, prowadzi intensywne badania nad nieznanymi gatunkami owadów, które zamieszkują wyspy Yaeyama, egzotyczne nawet dla mieszkańców...Data dostępności:
Data publikacji:
Przekaz lampy – ebook
Praca zbiorowa
Buddyzm zen, czyli po chińsku czan, pojawił się w Chinach w VII w. n.e. i rozwijał się tam aż do XIII w., kiedy to stopniowo zaczął zanikać. Wciąż jest szeroko praktykowany w Japonii i Korei, a także ostatnimi czasy ponownie w Chinach i Wietnamie. Niniejsze tłumaczenie podsumowuje pierwszą część serii wydawniczej „miska ryżu” obejmującą okres dynastii Tang (618-907), czyli „złotego...Data dostępności:
Data publikacji:
Wkraczając w góry – ebook
Tung-shan
Tung-shan Liang-chieh (807-869) był aktywnym uczestnikiem najbardziej twórczego i wpływowego okresu w rozwoju buddyzmu czan (zen) w Chinach. Został uznany za założyciela linii przekazu Ts'ao-tung, jednego z tzw. Pięciu Domów czan i to właśnie jego szkoły podejście do buddyzmu przyciągnęło uwagę wielkiego japońskiego mnicha Dogena w czasie jego pobytu w Chinach. Dogen zapoczątkował linię przekazu Tung-shana...Data dostępności:
Data publikacji: