wedle
Liczba pozycji: 5
Jak przetrwać w zabobonnym Krakowie – ebook
Barbara Faron
Drogi Czytelniku, czy wiesz, że Kraków był kiedyś centrum nauk tajemnych? Że słynął w Europie jako ośrodek alchemii, którą praktykowano na królewskim dworze, na Uniwersytecie Krakowskim, a nawet w miejscowych klasztorach? I że znośnie żyło się tu domniemanym czarownicom, podczas gdy na Zachodzie ich koleżanki po fachu płonęły na stosach? Jeśli nie boisz się czarów, diabłów, boginek, zmór oraz innych...Data dostępności:
Data publikacji:
Gdzieś dalej, gdzie indziej – ebook
Dariusz Czaja
"Książka jest zbiorem esejów podróżnych opowiadających o włoskim Południu. O Apulii głównie, z niewielkim wypadem do sąsiedniej Basilicaty. To wciąż prawdziwa terra incognita dla tych wszystkich, którzy ulegli niegdyś włoskiej chorobie. Wbrew pokutującym przekonaniom, tam też mieszkają ludzie, jest nawet parę interesujących kamieni, a rzeczywistość układa się w zaskakujące wzory. Autor robi wiele,...Data dostępności:
Data publikacji:
Po co ci emocje. O przewadze płynącej z odczuwania – ebook
Leon Windscheid
Emocje dają ci przewagę ewolucyjną! Po co ci emocje? Pytanie to może wydawać się dziwne, bo przecież to, że stale coś czujesz, jest czymś oczywistym. I mimo że uczucia w ogromnym stopniu determinują twoje życie i − jak udowadnia autor tej książki − dają ci przewagę ewolucyjną, to wciąż nie wiemy o nich za wiele. Bo czy łatwo ci wskazać dobre strony strachu? Albo osądzić, czy istnieje miłość, która...Data dostępności:
Data publikacji:
Samo się nie myśli – ebook
Główną osią badań prezentowanych w książce jest wyjaśnienie motywacyjnej roli nieuświadamianego afektu w procesach poznawczych, zarówno w kierunkowym uczeniu się, myśleniu, jak i w spostrzeganiu zagrożenia. Nie da się tych procesów zrozumieć bez odwołania się do wiedzy o kryteriach, wedle których zostają uruchomione, a więc o standardach i celach człowieka. Na przykład ratownik, którego celem jest...Data dostępności:
Data publikacji:
Bali na Twoim talerzu – ebook
Anna Skura
E-booka “Bali na Twoim talerzu” napisałam podczas mojego półrocznego pobytu na Bali, jest wynikiem mojej miłości do tego miejsca, jego kultury i kuchni. Mam nadzieję, że dzięki niemu otworzę Wasze zmysły na nowe, nieoczywiste połączenia i zaskoczę Was nowymi połączeniami dość oczywistych składników. 47 bezmięsnych przepisów dla całej rodziny, słodkich i słonych, na mały i duży głód. Oprócz części „kulinarnej”...Data dostępności:
Data publikacji: