wspomnien
Liczba pozycji: 5
W zapachu włoskiej kuchni, czyli badante ze Wzgórza Czterech Wiatrów – ebook
Lucyna Kleinert
Lucyna Kleinert większość roku mieszka w Ascoli Piceno w rejonie Marche. Ascoli Piceno bardzo ucierpiało podczas ostatnich trzęsień ziemi, które dotknęło osobiście autorkę. Jednak miłość do tego miasta zatrzymała ją we Włoszech. Lucyna Kleinert znana jest nie tylko ze swoich włoskich wspomnień ale również popularnego bloga „Poza granicami Polski ale nie tylko” w którym przybliża codzienne życie Włochów. „W...Data dostępności:
Data publikacji:
Zielarnia pod starym dębem – audiobook
Magdalena Witkiewicz
Nad urokliwą Małą Przytulną, gdzie do tej pory każdy chciałby zamieszkać, porywisty wiatr przywiał czarne chmury. Żona piekarza zupełnie niespodziewanie odeszła z tego świata, Jan, uliczny grajek, zachrypł na kilka dni i nawet Roman, największy koci podrywacz w okolicy, najprawdopodobniej zaniemógł, gdyż od pewnego czasu nie pojawił się w pobliżu żaden nowy rudy kociak. Halina, z pozoru sympatyczna,...Data dostępności:
Data publikacji:
Nowoczesna kuchnia Polska – ebook
Daria Ładocha
Tradycyjny smak z twistem nowoczesności! Jeśli z utęsknieniem wspominasz cudowny smak dzieciństwa, ale nie chcesz jeść kalorycznych, tradycyjnych polskich dań, ta książka jest dla ciebie! Daria Ładocha, wpadła na kompletnie szalony pomysł - "odchudziła" znane wszystkim dania, tak by powróciły na nasze stoły! W tej książce zawarła całe swoje dzieciństwo, zaklinając je w potrawy, które wszyscy dobrze...Data dostępności:
Data publikacji:
Siekierezada albo Zima leśnych ludzi – audiobook
Edward Stachura
„Siekierezada” to dzieło skupiające w sobie najlepsze cechy całego dorobku literackiego Edwarda Stachury. To opowieść o ciężkiej pracy przy wyrębie lasu, o przyjaźni, miłości i śmierci. Bohater „Siekierezady" Janek Pradera jest w zasadzie z tej samej gildii co jego poprzednik z „Całej jaskrawości" Edmunt Szerucki, wydaje się też podobny do narratora wczesnych opowiadań. Jest mianowicie wędrowcem. Podróżowanie...Data dostępności:
Data publikacji:
Kulinarny Lublin. Gastronomia w PRL-u – ebook
Krzysztof Załuski
Rzut oka na lubelską gastronomię w okresie PRL-u, czyli od okresu tuż po wojnie do lat 80-tych XX wieku. Autor przedstawia w tej książce wiele ciekawych informacji i anegdot, a także unikalnych dokumentów dotyczących tej tematyki. Dla młodszych czytelników, nie pamiętających tamtych czasów, będzie to ciekawa lekcja historii i okazja do pogłębienia wiedzy o, modnych ostatnio, czasach PRL-u. Dla starszych...Data dostępności:
Data publikacji: