od kultury
Liczba pozycji: 17
Architektura – e-wydanie – 6/2024
Profesjonalny magazyn architektoniczny, specjalizujący się przede wszystkim w prezentacji współczesnej architektury polskiej i światowej. Na łamach „Architektury-murator” od początku jej istnienia, czyli 1994 roku, przedstawiono około 4000 budowli zrealizowanych w naszym kraju. W organizowanym przez czasopismo konkursie ŻYCIE W ARCHITEKTURZE, w którym są przyznawane jedne z najbardziej...Data dostępności:
Data publikacji:
Europa i prawo rzymskie. Szkice z historii europejskiej kultury prawnej – ebook
Witold Wołodkiewicz
Przedmiotem niniejszego opracowania jest prawo rzymskie i jego wpływ na tworzenie prawoznawstwa współczesnej Europy. Książka składa się z 4 części: I. Prawo rzymskie i jego rola w rozwoju europejskiej kultury prawnej; II. Prawo rzymskie w Oświeceniu i jego znaczenie dla tworzenia XIX-wiecznych kodyfi kacji prawa prywatnego; III. Prawo rzymskie - kluczem do rozumienia współczesnego państwa...Data dostępności:
Data publikacji:
Powszechna historia państwa i prawa – ebook
Michał Sczaniecki Katarzyna Sójka-Zielińska
Książka to 12 wydanie podręcznika autorstwa pana prof. Michała Sczanieckiego. Publikacja ta, stanowiąca owoc głębokiej wiedzy, erudycji, długich lat doświadczeń nauczania akademickiego i przemyśleń Autora nad optymalną formą dydaktyczną podręcznika, przekazuje bogactwo materiału, obejmującego dzieje ustrojów państwowych całego kręgu naszej kultury prawnej, w sposób jasny, przystępny, ułatwiający...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook
Elena Kostioukovitch
Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...Data dostępności:
Data publikacji:
Świat Kominków – e-wydanie – 4/2023
Świat Kominków to bogato ilustrowany, jedyny w Polsce kwartalnik poświęcony kominkom i piecom. Kwartalnik, traktując te urządzenia jako dobra wyższego rzędu, prezentuje bogactwo kultury udomowionego ognia - od ciekawostek historycznych, przez zagadnienia estetyczne, aktualne trendy wzornicze, potrzebne informacje techniczne, rozwiązania materiałowe. Skierowany jest do osób zainteresowanych posiadaniem...Data dostępności:
Data publikacji:
Kryminalistyczno-kryminologiczne aspekty przestępstw na tle seksualnym – ebook
Renata Włodarczyk
Przestępstwa na tle seksualnym są zachowaniami człowieka, które przybierają różne formy budzące u ludzi sprzeciw i odrazę. Czyny te, o negatywnych skutkach, niejednokrotnie uciążliwych i tragicznych, są zakazane przez ustawodawcę. Należy też zaznaczyć, iż ze względu na swoją złożoność i dolegliwość są one problemem we wszystkich społeczeństwach i to już od zarania dziejów. W dawnych czasach były traktowane...Data dostępności:
Data publikacji:
Idee i zasady konstytucyjne chińskiego porządku prawnego – ebook
Marta Dargas-Draganik
Książka „Idee i zasady konstytucyjne chińskiego porządku prawnego” dotyczy zagadnień związanych z chińskim porządkiem konstytucyjnym w powiązaniu z kulturą społeczną. Społeczeństwo chińskie różni się pod względem kulturowym, społecznym i prawnym od społeczeństwa polskiego czy, ogólniej rzecz ujmując, od społeczeństw państw Zachodu. Niniejsza pozycja pozwoli Czytelnikowi nie tylko poznać treść obowiązującego...Data dostępności:
Data publikacji:
Prewspółczynnik odliczenia VAT naliczonego – ebook
Joanna Pęczek-Czerwińska
Joanna Pęczek-Czerwińska doradca podatkowy, wykładowca; specjalizuje się w podatkach pośrednich; pracowała w międzynarodowych koncernach z sektora logistycznego i produkcyjnego, gdzie zajmowała się m.in. systemami zarządzania jakością; prowadziła liczne szkolenia z zakresu podatku VAT oraz uczestniczyła jako prelegent w poświęconych mu konferencjach podatkowych; autorka licznych publikacji dotyczących...Data dostępności:
Data publikacji:
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji: