od kultury
Liczba pozycji: 10
Kwartalnik Pedagogiczny 2023/1 (267) – eprasa
Joanna Madalińska-Michalak
Na numer składają się artykuły poświęcone twórczości naukowej Profesor Ireny Wojnar (1924–2021) – twórczyni polskiej szkoły wychowania przez sztukę, której celem jest uwrażliwianie człowieka oraz rozwijanie jego osobistej kultury rozumianej jako sposób życia. Irena Wojnar, uczona, humanistka, reprezentantka pedagogiki kultury, była przez całe swoje życie zawodowe silnie związana z Uniwersytetem Warszawskim,...Data dostępności:
Data publikacji:
Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? – ebook
Elena Kostioukovitch
Biblia italofilów, o patrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy,...Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 4/2020. Lukrecjusz – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kolejny numer kwartalnika „Kronos”, którego tematem jest nieustanne odkrywanie Lukrecjusza, nowej ziemi, nowego nieba oraz epikurejskich i szekspirowskich przyjemności: Leo Strauss, „Uwagi o Lukrecjuszu” Henri Bergson, „Wprowadzenie” do Wyjątków z Lukrecjusza Krzysztof Łapiński, „Przyjemność jako ćwiczenie duchowe. Ascetyczne aspekty epikureizmu” Paweł Milcarek, „Epikureizm i neoepikureizm. Od...Data dostępności:
Data publikacji:
Odkrywca – e-wydanie – 5-6/2024
Ukazujący się od 20 lat ogólnopolski miesięcznik „Odkrywca” jest jedynym w kraju magazynem historycznym poświęconym głównie zagadnieniom historii XIX i XX wieku i jej tajemnicom, poszukiwaniom zaginionych i ukrytych dóbr kultury, fortyfikacjom oraz kolekcjonerstwu. Większość materiałów powstaje w oparciu o prowadzone indywidualnie przez autorów śledztwa dziennikarskie, badania terenowe...Data dostępności:
Data publikacji:
Cena: 17,58 zł
Opinie o produkcie18,50 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,58 zł- Dostęp online PDF
Tradycje kulinarne Korei – ebook
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Sztuka Kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Historia, tradycje, przepisy – ebook
Jolanta Mikołajczyk
KSIĄŻKA ZAWIERA KOLOROWE FOTOGRAFIE Jak upiec domowe lawasze, samodzielnie zrobić hummus, przyrządzić pasztet z daktyli i co jest najważniejsze przy robieniu sałatki tabbouleh ? Emirackie przepisy, czerpiące zarówno z rodzimej kuchni, jak i zwyczajów kulinarnych mieszkających w ZEA imigrantów, pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek na co dzień, umilić sobie czas oryginalnym deserem lub zaskoczyć gości...Data dostępności:
Data publikacji:
Kronos 4/2022. Lekcja łaciny – eprasa
Opracowanie zbiorowe
Kolejny numer kwartalnika „Kronos”, poświęcony skutkom nieznajomości łaciny i greki oraz poglądom filozoficzno-społecznym Matthew Arnolda: • Matthew Arnold, O demokracji • Matthew Arnold, wstęp do Kultury i anarchii • Matthew Arnold o Spinozie i Marku Aureliuszu Ponadto: Ch.-A. Sainte -Beuve, Kto to jest klasyk? Friedrich Nietzsche, Wprowadzenie do studium filozofii klasycznej...Data dostępności:
Data publikacji:
Europa na winnych szlakach – ebook
Tomasz Prange-Barczyński
Tomek wie o winie wszystko. Pisze o nim tak, jak lubię. Kojarzy je z ludźmi, którzy je tworzą, i miejscem, z którego pochodzi. Jego opowieści sprawiają, że chce się tam być. I że chce się żyć niepośpiesznie i zmysłowo. Marek Kondrat Moja rodzina produkuje wino w Toskanii od pięciuset lat. Ja piję wino od prawie pięćdziesięciu. Nadal nie potrafię mówić o nim z taką wiedzą i pasją, jak Tomasz Prange-Barczyński. ...Data dostępności:
Data publikacji:
Bali na Twoim talerzu – ebook
Anna Skura
E-booka “Bali na Twoim talerzu” napisałam podczas mojego półrocznego pobytu na Bali, jest wynikiem mojej miłości do tego miejsca, jego kultury i kuchni. Mam nadzieję, że dzięki niemu otworzę Wasze zmysły na nowe, nieoczywiste połączenia i zaskoczę Was nowymi połączeniami dość oczywistych składników. 47 bezmięsnych przepisów dla całej rodziny, słodkich i słonych, na mały i duży głód. Oprócz części „kulinarnej”...Data dostępności:
Data publikacji:
Szybkie pudełko, czyli zdrowe śniadaniówki po skandynawsku – ebook
Ewelina Szuba
Zapomnij o trudnościach przy przygotowywaniu śniadaniówek dla dzieci. Ebook "Szybkie pudełko, czyli zdrowe ŚNIADANIÓWKI po skandynawsku" uczy innowacyjnej METODY DŁONI, aby tworzyć proste, zdrowe i smaczne lunchboxy. Oszczędzaj czas i zapewnij dziecku odżywcze posiłki do szkoły. Dodatkowo zyskaj bonusy, takie jak gotowe do wydruku PDF, przepisy na odżywcze przekąski czy rabaty na inne moje produkty....Data dostępności:
Data publikacji: